Намери ни
To Top

България прекъсна полската прокоба

България се справи с Полша в последния си мач от груповата фаза на ЕвроБаскет Дивизия Б, но въпреки победата със 75:72, националите до 16-годишна възраст ще играят за местата от 9-то до 16-то, а не на четвъртфиналите. “Лъвчетата” бяха загубили тежко от поляците в подготовката, при това със сериозна разлика – 37 и 17 точки, но днес се раздадоха до последен дъх и заслужено спечелиха.

Българчетата завършват на четвърта позиция в група В с 3 победи и 2 загуби и +1 точкова разлика. Полша финишира на трето място със същия актив, но +53 точкова разлика, докато напред към осмицата продължават втория в подреждането Украйна (3-2 и +66) и безапелационния лидер Холандия – 5-0.


Капитанът Михаил Молдов вкара 15 точки, овладя 8 борби и направи 6 асистенции за третата българска победа. Други трима негови съотборници пък завършиха с по 11 реализирани точки – Емилиян Грудов, Александър Стоименов и Константин Костадинов.

Домакините бяха напред в резултата през почти целия мач, като допуснаха Полша да се настани на лидерската позиция за съвсем кратък период от време през втората част в зала “Универсиада”. България стигна до победата макар баскетболистите на Иван Коцев да направиха цели 19 грешки и за пореден ден да не бяха на висота в стрелбата за три точки с 4/17.

Още след първия период разликата от три точки в полза на България бе факт – 15:12. Тя остана толкова и до почивката, която дойде при 35:32 след ефектен кош със сирената на Стоименов почти от центъра на терена.

В третата част разликата за първи път достигна двуцифрено измерение, а след нейния край българчетата водеха с 54:48. Във финалната четвъртина те удържаха устремените поляци, за да триумфират със 75:72, а в крайна сметка и двата отбора ще играят за места във втората половина на класирането.

Следващият мач с българско участие е в четвъртък от 13.45 часа срещу Беларус, но вече в зала „Триадица“.

Ощр от категория Баскетбол