Намери ни
To Top

Гуардиола потвърди: Ще конкурираме Реал за Мбапе

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола заяви, че клубът ще конкурира Реал Мадрид за нападателя на Монако Килиан Мбапе. Преди два дни се появиха информации, че Белия балет вече има сделка с френския клуб и ще плати 180 млн. евро за 18-годишния играч. От князете обаче отрекоха.


„Играчът още е в Монако, в техния отбор. Всичко може да се случи. Все още гледаме много футболисти, но той е още в княжеството. Мадрид няма повече от това, което Манчестър Сити има, можем да се конкурираме с тях. Ние винаги се опитваме да взимаме най-добрите възможни играчи. Абу Да-би инвестира в отбора и в последните години се изкачихме на върха. Минахме дълъг път, но за да стигнем нивото на Барселона и Реал, просто ни трябва време“, каза Пеп. Той обясни, че не иска да коментира бъдещето на Мбапе, както и на друг играч, който е свързван с трансфер в Сити – Алексис Санчес от Арсенал. „Имаме двама изключителни нападатели – Габриел (Жезус) и Сер-хио (Агуеро). Ще видим. Прозорецът затваря на 31 август, което не е добре за мениджърите. Висшата лига започва на 12 август, а пазарът още е отворен. Това не е добре и за клубовете“, каза още Гуардиола.

Каталунецът може и да е смятан за един от най-добрите треньори в света, но със сигурност знае как да похарчи и последното пени. Пеп се радва на огромни успехи в сравнително кратката си кариера като наставник, но то-

ва не струва евтино на клубовете. Спечели три титли в Ла Лига и още толкова в Бундеслигата, както и успех в Шампионската лига, но те дойдоха след много разходи за нови попълнения. В преследването на отличия сега с Ман Сити сумата за трансфери, които са направени от испанеца, може да надхвърли 1 млрд. паунда през това лято.

Особено ако Мбапе акостира на „Етихад“. Това са много похарчени пари за общо 9 лета. Общо за нови попълнения Гуардиола е похарчил на клубовете си 863 млн. паунда, или 970 млн. евро!

Търговските навици на Пеп започват през 2008-а, когато акостира на „Ноу Камп“. Той пръска 81 млн. паунда още в първия си трансферен прозорец. Включително 4,5 млн. паунда са дадени на Юнайтед за Пике, 11 млн. паунда за Сейду Кейта, спорните 14 млн. паунда за Мартин Касерес и 6,5 млн. паунда за Енрике. Привличането на Златан Ибрахимович през 2009-а за 59 млн. паунда си остава най-скъпата покупка на испанеца в цялата му треньорска кариера, макар при евентуално привличане на Мбапе от Монако да трябва да се добавят към цифрата около 100 млн. отгоре! По време на четирите си години в Каталуня Гуардиола накара своя президент да напише чекове за малко над 289,5 млн. паунда.

В Байерн разходите му бяха по-ограничени, но покупките на големи имена все още бяха на дневен ред. Дъглас Коста, Meхди Бенатиа и Тиаго Алкантара струваха над 20 млн. паунда всеки, а за Артуро Видал и Марио Гьотце бяха дадени над 30. Само веднъж в 9-те си години като треньор Пеп е харчил по-малко от 50 млн. паунда на сезон. През 2014/15 са дадени 44,5 млн. паунда за попълнения, а сред тях е Шаби Алонсо срещу 8 млн. Откакто замени Бавария с Манчестър, 46-годишният специалист отново открива способността на парите. За само 2 трансферни прозореца и половина Гуардиола използва от съкровищницата на Шейх Мансур над 400 млн. паунда за нови попълнения – почти половината пари от всички трансфери през цялата му кариера. За 16 играчи и без да броим евентуално Мбапе.

Можем да сравним Пеп с големия му враг в треньорската професия – Жозе Моуриньо. Португалецът все още е пред испанеца по похарчени пари. Мениджърът на Юнайтед е дал за нови имена 993,8 млн. паунда, но за 14 години като треньор. Това прави по средно 70,9 млн. паунда на сезон, докато при Пеп средно на кампания се харчат по 91,2 млн., което е с 20 млн. отгоре. Въпросът през този трансферен прозорец е кой пръв ще стигне до 1 млрд. паунда.

Ощр от категория Футбол