Намери ни
To Top

„Негодниците” дадоха БФВ на съдия изпълнител

Българската федерация по волейбол е заплашена от запориране на финансовите й сметки. До този развой на събитията може да се стигне, ако от централата не изплатят в най-кратки срокове съдебните разноски по дело, датиращо отпреди близо година, научи „Тема Спорт”.

Става въпрос за решението на Върховния административен съд от 9 септември 2016-а. Тогава той постанови, че спортните федерации, независимо как се финансират, са длъжни да предоставят информация на гражданите при поискване по реда на Закона за достъп до обществена информация.


Решението бе по дело на Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“, по-известни с прозвището „Негодниците“.

Със същото решение съдът разпорежда на БФВ да заплати на сдружението всички разноски по делото. 10 месеца и половина по-късно обаче решението на ВАС не е изпълнено нито по едната, нито по другата тема. В резултат на това в четвъртък „Негодниците” са образували изпълнително дело за събиране на средствата, като в случай че след отправената им покана от съдия изпълнителя БФВ не се издължи на феновете доброволно, всичките ѝ сметки ще бъдат запорирани за неясен период от време.

Отделно от това сдружението е започнало процедура пред съда за налагане на наказание на централата за неизпълнение на съдебното решение за предоставяне на исканата информация. По закон първоначалната глоба, която може да се наложи, е в размер до 2000 лв. и впоследствие – по 500 лв. всяка седмица до изпълнение на съдебното решение. Парите се трупат от датата на решението на ВАС, или считано от 9 септември 2016-а.

Хари Латифян, „Тема Спорт“

Ощр от категория Волейбол