sportove.net

Кожа, мускули и вени: Как изглеждат краката след 16 етапа на Тур дьо Франс

Легенди се носят за неописуемото физическо натоварване, което състезателите са принудени да търпят по време на най-популярната колоездачна обиколка за годината – Тур дьо Франс.

Всекидневното свръхнатоварване оказва много сериозно влияние върху телата и крайниците на колоездачите.

Полският професионален спортист Павел Полянски от германския отбор Бора-Хансгрое разпространи снимка, на която показва как изглеждат краката му след 16-тия етап на обиколката на Франция. Изображението предизвика масово удивление и емоционални реакции сред потребителите в социалните мрежи.


“Това е отвратително”, “Сякаш гледам краката на мъртвец”, бяха част от коментарите под поста на Полянски.

Наистина, мускулестите му крака са силно изтощени. Кръвоносните им съдове са ясно уголемени и изпъкват под кожата, загоряла от слънцето. След няколкостотин километра надбягвания професионалният състезател изглежда така, сякаш няма грам подкожна мазнина.

Това обаче не са разширени вени. Със сигурност Полянски е отслабнал с няколко килограма, както е нормално да се случи с всички участници в състезанието.

Смята се, че професионалните атлети изгарят над 8000 килокалории по време на обиколки на дълги разстояния.

Има индивидуални разлики в зависимост от теглото и издръжливостта на спортистите, но всички изпитват проблеми заради големия разход на енергия по време на колоезденето. Изгарянето на калории не може да се компенсира напълно от енергийните гелове, които състезателите хапват, докато въртят педалите.

Навремето професионалните колоездачи се възстановяваха с вливане на глюкоза. Тази практика обаче вече е забранена – заради проблемите с допинга беше наложена политика “no needle” (без игли).

На всички състезатели е забранено да си бият инжекции, освен ако не става дума за медицинска спешност.

Дори когато краката на един състезател изглеждат по този начин, това не е признак на заболяване. Такова е нормалното състояние. Ако Полянски легне по гръб и вдигне краката си на високо, външният им вид бързо ще се нормализира.

Вените, които се виждат на снимката, са обилно изпълнени с кръв. След края на състезанието, когато натоварването престане, кръвта ще се балансира по естествен начин и кръвоносните му съдове ще изпъкват доста по-малко.

After sixteen stages I think my legs look little tired #tourdefrance

Публикация, споделена от Paweł Poljański (@p.poljanski) на


Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.