Намери ни
To Top

Оневиниха американски спринтьор за допинг

Олимпийският златен медалист Жил Робъртс беше оневинен за положителен допинг тест, след като при разследването на случая той обясни положителната проба с целувка със своята приятелка. 28-годишният американец, който спечели злато с щафетата на САЩ на 4 по 100 м в Рио през миналата година, е показал наличие на забранения препарат пробенецид на 24 март.

Пробенецидът има способността да замаскира анаболните стероиди и другите забранени препарати по време на тестовете с урина, съпътстващи големите спортни състезания

Робъртс се е явил на изслушване пред Американската антидопингова агенция (USADA) на 20 юни, където е обяснил, че забраненият препарат е попаднал в организма му след целувка с приятелката му.

След като се провали на допинг проверката на извънсъстезателен контрол, Робъртс беше с временно спрени състезателни права до 5 май.


Той участва на 400 метра на нациналните квалификщации на САЩ миналия месец и се класира за Световното първенство в Лондон през август, след като завърши втори.

Няколко седмици преди положителния тест приятелката на Робъртс – Алекс Салазар, е приемала медикамент за инфекция на синусите, който съдържа пробенецид.

“Те са заедно, целуват се често и страстно”, гласи част от официалното съобщение на Американската арбитражна асоциация.

Ощр от категория Спорт