Намери ни
To Top

Фетер „взриви“ атлетическия свят с 4 опита над 90 метра на копие

Йоханес Фетер постигна впечатляващия резултат на международния атлетически турнир в Люцерн снощи. Четвъртият в хвърлянето на копие от Олимпийските игри в Рио де Жанейро стана поредният състезател, който премина границата от 90 метра в дисциплината.

Германецът не просто премина тази граница, а излезе на второ място във вечната ранглиста на дисциплината след рекордьора Ян Железни, след като в най-добрия си опит в швейцарския град постигна 94.44 метра.


Така за трети път през сезона Фетер изпревари олимпийския шампион от Бразилия Томас Рьолер.

Фетер започна състезанието с опит от 90.75 метра и стана 16-ият атлет в историята, който е преминавал гросмайсторската граница. Това обаче беше само началото на великолепната серия на германеца. Във втория си опит той изпрати копието на 91.06 м, а в третия на 93.06 м. Рекордният опит от 94.44 м Фетер регистрира при четвъртото си излизане в сектора вчера.

С постижението си от вчера Фетер измести от първото място в световната рпанглиста за сезона и от второто във вечната ранглиста сънародника си Рьолер, който има 93.90 м от началото на годината.

“Имах много адреналин след първите два опита. Първият над 90 метра ме надъха. Постигнах своята цел за сезона и поставих рекорд на Германия. Нямам думи. Невероятно е да постигнеш четири опита над 90 метра два дни, след като си спечелил титлата на Германия”, каза след състезанието щастливият Фетер.

Ощр от категория Спорт