Намери ни
To Top

Григор оказа слаба съпротива на Федерер и напусна Уимбълдън

Григор Димитров претърпя загуба от своя идол Роджър Федерер на Уимбълдън и приключи участието си в предпоследния за годината турнир от Големия шлем. Опитният швейцарец за сетен път демонстрира впечатляваща форма и спечели категорично срещу Гришо с 6-4, 6-2, 6-4.

Федерер, който се бори за рекордната осма титла в Лондон, в 1/4 финалите ще играе с Александър Зверев или Милош Раонич.

Началото започна обещаващо за Димитров, който не отстъпваше с нищо на именития си съперник в първия сет, но при равенство в резултата 4-4 Федерер успя да направи пробив, след което го затвърди и дръпна в сетовете.


Във втория Григор подава пръв и спечели на нула за първи път в мача. В петия гейм обаче българинът допусна две двойни грешки и бе пробит от 35–годишния швейцарец, а в седмия отново се провали на свой сервис и преднината на Федерер стана внушителна – 5-2. В осмия гейм петата ракета в света за пореден път бе безапелационен и поведе с 2-0 сета след точно час игра. В тези 60 минути Димитров не успя да застраши нито веднъж сервиса на Маестрото и допусна общо седем двойни грешки и 18 непредизвикани.

В третия сет Димитров отново се пропука в петия гейм, а Федерер след това затвърди и този пробив и поведе с 4-2. В осмия гейм българският тенисист поведе с 40-15, но не успя да оползотвори нито един от двата брейкбола. В дюса обаче пред него се отвори трета възможност и този път Димитров съумя да пробие сервиса на опонента си, изравнявайки резултата на 4-4. Федерер пък върна пробива мигновено – 5-4, а после сервираше за победа в мача и по категоричен начин стигна до нея след един час и 37 минути игра.

Федерер бе спечелил всичките пет мача срещу Григор до този момент, като последният бе на 1/8 финалите на Аустрелиън Оупън миналата година. Днешният двубой между двамата обаче бе първият на трева.

Федерер е седемкратен победител на Уимбълдън, толкова титли на „свещената трева“ има само Пийт Сампрас в Откритата ера на тениса.

Ощр от категория Тенис