Намери ни
To Top

Дойде време за мача на истината

Дойде време за мача на истината за Григор Димитров. Готов ли е най-добрият български тенисист да се бори за първи трофей от Големия шлем в кариерата си ще стане ясно тази вечер в мача с Роджър Федерер от осминафиналите на “Уимбълдън”. До този момент 26-годишнвият хасковлия има пет загуби срещу швейцарския маестро и нито една победа. Във всички тези мачове обаче двамата са играли на твърди кортове.


Сега настилката е друга – трева, любимата на Григор.

Именно на нея Григор е постигнал най-големите си успехи до момента – титлата при юношите на “Уимбълдън”, след която за него се заговори като една от бъдещите големи звезди на професионалния тенис, и полуфинала в Лондон през 2014 година, когато Димитров отстъпи пред бъдещия шампион Новак Джокович.

Двубоят между хасковлията и 35-годишния швейцарец е трети на Централния корт. Първата среща започва в 15,00 часа българско време и в нея съперници са петкратната шампионка Винъс Уилямс (САЩ) и младата хърватка Ана Конюх. Следва срещата на защитаващия титлата си от миналата година Анди Мъри (Великобритания), лидер в световната ранглиста, с непоставения французин Беноа Пер. След края на този мач програмата на Централния корт ще закрият Григор и Федерер.

Битката се очаква да се превърне в най-голямото зрелище за зрителите на “Ол Ингланд Къп” днес. И това е така, защото Григор винаги е бил сравняван с рекордьора по титли от Големия шлем. Още в началото на кариерата му на Димитров бе лепнат прякора “Бейби Фед” – тежък товар за плещите на един прохождащ в професионалния тенис младеж. С годините обаче българинът се научи да не обръща внимание на тези сравнения.

„Малко обременяващо бе през целия ми живот да слушам тези сравнения с Роджър. Всичко започна още като юноша и не ми бе от помощ. Никак даже. Трябва да се справям с това през цялата ми кариера до момента. Радвам се, че това е зад мен.“ „В даден момент от живота си трябва да си кажеш, „Какво искам да постигна? Как искам да бъда запомнен? Какъв ще бъде моят отпечатък? И какво е важно за мен?“ Подобен диалог съм водил със себе си. Трудно е да се погледнеш в огледалото, защото няма какво да скриеш”, призна преди време Григор.

Дали е дошъл моментът той да излезе от сянката на своя идол ще разберем още днес.

„Всеки път, когато играя срещу него, той е по-добър от предишния път. Григор е в перфектната възраст да разбира играта си възможно най-добре. Направи страхотен рейд в Австралия и почти би Рафа на полуфиналите, така че съм готов за още един тежък мач“, сподели Федерер минути след края на срещата с Миша Зверев в предишния кръг.

“Роджър е велик играч на трева. Той се е доказал тук повече от веднъж или два пъти. Всички знаем какво да очакваме от него, нека видим кой ще спечели и след това ще мога да мисля за това, което ми предстои. Да съм във втората седмица на турнир от Големия шлем е нещо много специално и ме кара да се усмихвам. Това е малко постижение за всеки игра. Но аз далеч не съм си свършил работата тук”, каза от своя страна Григор, коментирайки предстоящия дуел с Федерер.

До момента Димитров няма успех в официални мачове срещу носителя на рекордните 18 титли от “Големия шлем”. Първият двубой между българина и швейцареца е през 2013 година на турнира в родния град на Роджър – Базел. Федерер печели с 6:3, 7:6 (2) на 1/4-финалите. Следващият им мач е година по-късно, отново в Базел и пак на 1/4-финалите. И този път Маестрото надделява в два сета – 7:6 (4), 6:2. През 2015 година Федерер записва най-убедителната си победа срещу родния талант – 6:2, 6:2 на полуфиналите в Бризбън. Година по-късно двамата отново се срещат на същия турнир, само че този път на 1/4-финалите. Григор най-сетне успява да измъкне сет, но победата отново е за ветерана – 6:4, 6:7 (4), 6:4. Последният им до момента двубой е на Australian Open през 2016 година. Срещата е от третия кръг и Федерер надделява с 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

Ако успее да запише първа победа над Федерер в кариерата си, Димитров ще нанесе едва трето поражение на швейцареца през 2017 година. Макар да е вече на 35, Роджър се представя невероятно през сезона и доказателство за това са титлити от Откритото първенство на Австралия, “Мастърс”-ите в Индиън Уелс, Маями и турнира в Хале.

След този удивителен рейд „ФедЕкспрес“ дръпна ръчната спирачка и обяви, че пропуска сезона на клей, за да си почина и концентрира върху този на трева. Тактиката му очевидно дава резултати, тъй като до този момент той не е загубил нито гейм на „Уимбълдън“.

Същото обаче може да се каже и за Григор Димитров, който дори бе по-убедителен в мачовете си дотук. Българинът през този сезон може да се похвали с полуфинал в Австралия (загуба в пет сета от Рафаел Надал) и трофеите от Бризбън и София.

Ощр от категория Тенис