Намери ни
To Top

Европейският шампион на пътя на България към Евробаскет 2019

България ще се изправи срещу актуалния европейски шампион и сребърен медалист от олимпиадата в Рио 2016 и мондиала в Турция 2014 Испания, по пътя към първенството на Стария континент през 2019-а за жени. Това отреди тегленият вчера жребий. Селекцията на Стефан Михайлов попадна в група F на квалификациите, където са още Холандия и Украйна. Началото на битката ще бъде на 11 ноември, когато лъвиците ще приемат именно иберийките в първия си двубой.


4 дни по-късно идва визита в Киев. Следват домакинство на лалетата (10 февруари 2018) и гостуване на Испания (14.02), за да завършим битката за класиране на европейското с мач у дома срещу Украйна (17.11) и пътуване до Холандия (21.11). Победителите в 8-те групи, както и 6-те най-добри втори отбора ще се класират за Евробаскет 2019 в Сърбия и Латвия.

„Можеше и да е по-зле, а можеше и да е по-добре. Има някои много по-лоши варианти, като на Македония и Албания. Най-хубавото е, че ще видим Испания в България още в първия прозорец. Испания е европейски шампион и олимпийски вицешампион. Това е най-силният отбор в Европа, никой не може да ги победи. Хубаво е, че играем първо с тях, а след това ще имаме още няколко дни за подготовка, преди да гостуваме на Украйна. Като програма жребият е много добър за нас“, коментира селекционерът Стефан Михайлов.

За последно женският ни национален отбор игра на европейско   първенство   през 1993 година. На шампионата в Италия лъвиците се класират на 6-о място от 8 отбора, а златните медали отиват за… Испания.

Ощр от категория Баскетбол