Намери ни
To Top

Летящ старт за Левски в Лига Европа

Отборът на Левски стартира по отличен начин тазгодишното си участие в европейските клубни турнири. На своя “Виваком Арена Георги Аспарухов” играчите на Николай Митов се наложиха с 3:1 над черногорския Сутиеска в мач от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

Столичният тим изигра силен двубой и напълно заслужено се поздрави с успеха, който ги доближи максимално до класиране в следващата фаза. В герой за „сините” днес се превърна дошлият през лятото от Берое Жуниор Мапуку, който ознаменува официалния си дебют за клуба с две попадения (1’, 21’).


Веднъж се разписа и словашкият полузащитник Роман Прохазка, който в 44-ата минута вкара страхотен гол с шут от близо 30 метра. Почетното попадение за гостите реализира Божо Маркович в 79-ата минута.

Началото на двубоя бе повече от отлично за домакините, които откриха резултата само 12 секунди след първия съдийски сигнал. Бабатунде Адениджи напредна по десния флаг и центрира в наказателното поле, където Мапуку се извиси над всички и с глава прати топката във вратата на гостите, реализирайки най-бързия гол на „сините” в евротурнирите.

Конгоанският нападател удвои аванса на своя тим в 21-ата минута, след като се разписа с красив удар от границата на наказателното поле, правейки резултата 2:0. Положителният развой на срещата вдъхна допълнителна увереност в играчите на Николай Митов, които продължаваха да играят с много настроение, подкрепяни и от близо 9 000 зрители по трибуните. Това логично доведе и до трето попадение, което падна в края на първата част. В 44-ата минута играещият много силно Мапуку бе фаулиран на около 30 метра от вратата на Сутиеска. След заученото изпълнение на пряк свободния удар, топката бе чукната с пета към Роман Прохазка, който с бомбен шут разстреля Суад Личина за 3:0.

След почивката Левски продължи да доминира, като “сините” пропуснаха няколко добри възможности да увеличат аванса си. От своя страна гостите опитваха епизодични контраатаки, разчитайки основно на грешки в отбраната на съперника.

В 59-ата минута двойно подаване между Антонио Вутов и Франсис Нар позволи на последния да се озове на чиста позиция, но ударът му мина покрай вратата. Преди това Васил Панайотов също опита да обстрелва Личина, но изстрелът премина на сантиметри покрай целта.

Постепенно домакините намалиха темпото на игра, което позволи на черногорските футболисти да задържат по-трайно топката в свое владение. При една от техните атаки в 79-ата минута Божо Маркович се възползва от неразбирателство в защитата на Левски, преодоля Божидар Митрев и вкара за крайното 3:1. В заключителните минути на срещата гостите останаха с човек по-малко, след като Мирко Радишич получи втори жълт картон и пое преждевременно към съблекалните.

Реваншът между двата тима e следващият четвъртък, 6 юли, в Черна гора.

Ощр от категория Футбол