Намери ни
To Top

Хамилтън и Фетел във война

Люис Хамилтън нарече поведението на основния си конкурент за титлата Себатиан Фетел „позорно“.
Двамата влязоха в конфронтация по време на хаотичния старт за Гран При на Азербайджан, който беше спечелен от Даниел Рикардо.

Пилотите на Мерцедес и Ферари караха зад колата за сигурност, когато англичанинът не ускори на един завой и може да се каже, че направи т.нар. брейк тест на съперника си.


Преследвачът се блъсна в болида пред него и буквално побесня. Себастиан се изравни със Люис си и нарочно го удари, което доведе до леки повреди по Мерцедеса.

В крайна сметка Фетел беше наказан с 10-секунден престой в бокса. Хамилтън също имаше проблеми, защото яката на болида му се откачи и трябваше и той да загуби време, за да му сложат нова. Така и двамата се лишиха от челните позиции и завършиха съответно 4-ти и 5-ти. Германецът финишира пред съперника си и увеличи преднината си на 14 точки.

Според Хамилтън карането на Фетел е „отвратително и неспортсментско“.

Фетел получи три наказателни точки и вече има 9. Ако направи 12 в едногодишен период ще бъде лишен от правото да се състезава.

Ако Фетел получи 3 нови наказателни точки в Австрия на 9-ти юли ще последват санкции. Все пак на 16-ти юли в британското Гран При Фетел ще е с 2 наказателни точки по-малко, защото една от изцепките му е именно на „Силвърстоун“ преди година.

Запитан дали го направи нарочно, Фетел отвърна:

„Мисля, че е очевидно. Състезаваме се като мъже и нямаме радио връзка един към друг. Ако ще има наказания трябва да са за двамата. Естествено, че не съм доволен от брейк теста и не се ударих в него нарочно. Повдигнах ръка, за да му го покажа и последва лек контакт.“

След като чу наказанието германецът помисли, че санкцията е защото се е ударил в задницата на съперника си, а не заради контакта при изравняването на болидите.

Хамилтън очевидно също не бе доволен:

„Не съм правил брейк тест. Той спеше и това, което направи е позорно. Ако иска да докаже, че е мъж, нека това се случи извън болидите. Да караш по този начин е рисково за останалите на пистата. Представете си децата, които гледат такова поведение на четирикратен световен шампион.“

Големият авторитет в Мерцедес Ники Лауда смята, че Фетел е полудял в конкретната ситуация:

„Това, което стори, подби репутацията му и беше странно. Поведението му беше рисково и за двамата.“

Едно е сигурно. Това съперничество е в страхотна услуга на Формула 1. В последните години може да се каже, че липсваха сезони, в които двама пилоти да са рамо до рамо в шампионата. Играта на нерви винаги е била част от този спорт и можем да се надяваме, че някой от тях няма да прескочи границата.

Приятелските отношения между Фетел и Хамилтън официално бяха погребани и може би никога няма да се върнат.

Ощр от категория Спорт