Намери ни
To Top

Ексклузивно: Левски продаде най-големия си талант

Отборът на Левски продаде най-големия си талант Божидар Краев, научи Sportal.bg. Голмайстор номер едно на „сините“ през последните три години ще играе в датския Мидтиланд, който се договори с ръководството на 26-кратните шампиони на България. Двата клуба си стиснаха ръцете след продължили близо седмица преговори за сума малко под един милион лева. Божката пък ще се обвърже с петгодишен контракт, а личните му условия са в пъти по-добри от тези на „Герена“.


Той напусна лагера в Правец рано тази сутрин, след като си взе довиждане с Николай Митов, Даниел Боримиров и играчите.

„Много съм щастлив! Това е крачка напред в кариерата ми. Пожелавам успех на Левски в Лига Европа, първенството и Купата на България“, сподели Краев пред Sportal.bg.

Както е известно, 19-годишният роден национал имаше договор със столичани до края на годината, като от първи юли можеше да подпише контракт с нов клуб и Левски да го изпусне без пари. Това не се случи най-вече заради агента му Джон Ингълс, който е бивш футболист на клуба, и самия Краев. Двамата уважават изключително много „сините“, като желанието им бе в касите на клуба да влязат пари, а не младокът да си тръгне без Левски да спечели нищо. Собственикът на столичани Спас Русев се бе договорил преди няколко седмици с бившия шотландски бранител играчът да бъде продаден през лятото, тъй като след над 90 мача с тима от стадион „Георги Аспарухов“ е дошло време да направи нова крачка в своята кариера.

Навършващият 20 години през този месец футболист през последните седмици бе разочарован от писанията, че изнудва Левски, след като през зимата си намали заплатата с 6000 лева на месец в името на клуба, който не е в цветущо финансово състояние.

Наградиха Божидар Краев за играч на XXVII кръг+11
Краев дебютира за първия тим на столичния гранд през юли 2014 година, като за три пълни сезона на „Герена“ отбеляза 26 гола (б.а. 27 с попадението срещу Литекс (2:2) през сезон 2015/2016 година, но всички резултати на „оранжевите“ бяха анулирани от БФС). Нито един играч на „сините“ не е вкарал повече попадения през последните три години с екипа на клуба. През последния сезон младокът стана реализатор номер едно на тима, след като завърши кампанията с 11 попадения, изпреварвайки тарана Бабатунде Адениджи (9).

Роденият във Враца талант през ноември 2014 година стана първият български футболист, който парафира договор с една от най-големите мениджърски агенции в света – „Stellar Football“ Ltd, която държи правата на суперзвездата на Реал Мадрид Гарет Бейл. През август 2015 година благодарение на своя агент пък стана официално лице на един от двата най-големи спортни концерни в света – „Найки“, което го направи първият играч с такъв контракт в Първа лига.

Левски и Черно море не се победиха на „Герена“+63
Безпорно, Божидар Краев записа името си в историята на Левски. Играчът с номер 12 на гърба дебютира в Купата на България с хеттрик едва на 17 години в морската столица при победата със 7:1 над Спартак (Варна). Той вкара на 17 години и своя първи хеттрик в „А“ група, като се разписа при успеха с 6:0 над Марек в края на май 2015 година. Този сезон пък стана най-младият играч на „сините“, разписвал се четири пъти в един мач за първенството. Това се случи в първата среща от шампионския плейоф срещу Локомотив (Пловдив), при победата с 5:0 на „Герена“.

Новият отбор на Краев участва в Лига Европа, след като подобно на „сините“ спечели плейофа за евротурнирите в Дания, където формата на първенството е същият като този в България. Бившият тим на Николай Бодуров дори е сред потенциалните съперници на Дунав (Русе) в първия предварителен кръг на втория по сила клубен турнир, ако русенци играят на мястото на ЦСКА-София.
Бившият играч на Аякс, Хамбургер ШФ, Тотнъм и Реал Мадрид Рафаел Ван дер Ваарт е звездата на скандинавците.

Левски победи Черно море с 5:1+56
Този изходящ трансфер е първи за Левски от януари 2014 година, когато клубът продаде Гари Родригес в Елче и Антонио Вутов в Удинезе. Интересното е, че вторият от няколко дни вече тренира със „сините“, като бе върнат под наем, за да смени именно напускащия Краев.

Краев герой за Левски срещу Дунав в Русе+85
Очаква се шефовете на Левски да инвестират част от трансферната сума, за да бъде подсилен тимът на Николай Митов, който искаше да гради състава си покрай Краев и Мехди Бурабия. Специалистът бе запознат от своите шефове, че най-късно до първата среща от Лига Европа Краев ще бъде продаден, като именно поради това клубът търси още играчи в халфовата линия.

Шефовете на Мидтиланд пък направиха всичко възможно, за да могат да имат Краев още сега, за да го картотекират за мачовете в Лига Европа. Младокът се очаква в следващите часове да пътува за Дания.

България победи Холандия с 2:0 в София – част I+112
Мидтиланд е с втория най-висок коефициент сред отборите в първия предварителен кръг на ЛЕ, с 16.300, като изостава само от Макаби (Тел Авив). Тимът ще бъде поставен и на жребия за втория предварителен кръг, където Левски е не поставен, а от скандинавците по-добър коефициент имат само Галатасарай, Астра (Гюргево) и Макаби.

Ощр от категория Трансфери