Намери ни
To Top

България с убедителна победа на Световната купа по хандбал влезе в „Топ 6“

Отборът на България ще играе за 5-о място на Световната лига по хандбал за мъже, след като надигра коравия тим на Люксембург с 37:31 (20:13) в мач от фазата за разпределение от 5-а до 8-а позиция на турнира, игран в зала „Орловец” в Габрово. Двубоят бе изгледан на живо от президентът на Международната федерация (IHF) д-р Хасан Мустафа, който е на специално посещение в България.

Първото полувреме започна с много здрава борба и игра на двата отбора, като равенството в резултата се запази до 10:10. След това българите заиграха изключително стабилно в защита и със страхотна игра на контраатака, особено на голмайстора на тима Светлин Димитров, Джошкун Якубов и Бранимир Балчев, дръпнаха сериозно в резултата.


На почивката „трикольорите” водеха с 20:13. Втората част тръгна отново равностойно, но след това последва леко отпускане в българския тим, което позволи на Люксембург да стопи изоставането си до 23:26. България успя да си върне преднината си при 32:25 след нови силни изяви на Димитров и Якубов, както и на вратаря Михаил Пенев. Момчетата на Георги Андреев продължиха да диктуват темпото на игра и в крайна сметка се поздравиха с победата след 37:31.

По този начин България ще спори за 5-о място на турнира срещу отбора на Китай, който по-рано днес се наложи над Грузия с 31:28. Люксембург пък ще играе срещу грузинците за 7/8-о място на Световната купа. Двата мача са днес от 14,15 и 16,30 часа в ДКС „Васил Левски” във Велико Търново.

За най-полезен състезател от България бе избран Бранимир Балчев, който завърши с 6 гола. Светлин Димитров отново стана най-резултатен с 13 гола за победата. От тима на Люксембург за най-добър беше определен Даниел Шайд, който реализира 5 попадения, а най-резултатен за Херцогството бе Армин Зекан с 6 гола.

Голмайстори на България: Николай Нейчев 2, Тансер Юнсу 4, Георги Атанасов 1, Кирил Савов 5, Светлин Димитров 13, Бранимир Балчев 6, Джошкун Якубов 6
Старши-треньор: Георги Андреев.

Георги Андреев, старши-треньор на България: „Трудна победа. Направихме много добри комбинации. Имаше лек спад в играта ни, но като цяло категорично надиграхме съперника. Не дадохме максимума от себе си, защото все пак имаме още един мач. В края просто поддържахме разликата”.

Адриан Стот, старши-треньор на Люксембург: „Няма какво да кажа. Видя се, че разликата в класите на двата отбора е много голяма. Поздравявам българския отбор”.

Ощр от категория Спорт