Намери ни
To Top

Затвор грози Кристиано Роналдо заради укрити данъци

Кристиано Роналдо е ощетил държавната хазна на Испания с 8 милиона евро, съобщава радио „Cadena SER“. Той е укрил своите доходи от имиджовите си права от данъчната служба в периода от 2011 до 2014 година.

Доказателствата вече са предоставени на Службата за икономически престъпления в Мадрид, която трябва да предприеме следващите действия срещу играча. Инспекторите трябва да преценят как ще третират поведението на Роналдо – като престъпление, или срещу него ще бъде образувана само административна процедура.


Според разкритията, Роналдо е „изпрал“ парите си през офшорна фирма във Вирджинските острови. През 2014 година той стигнал до извода, че все пак трябва да уреди статута на доходите, които получава от имиджови права с данъчните власти преди те да започнат разследването срещу него.

След настъпилото прозрение, Роналдо изплаща 6 милиона евро за фискалната 2014 година. Инспекторите намират Роналдо за виновен, че е заобиколил законите в предходните години и не е подал необходимите данъчни декларации, с което е укрил доходите си.

Последната дума ще бъде на прокуратурата, която ще трябва да прецени как ще третира действията на Роналдо. Португалецът може да бъде глобен или да бъде подсъдим и заплашен с лишаване от свобода. Юристи твърдят, че ако се стигне до по-лошия вариант, нападателят е заплашен от максимум 12 месеца затвор (по четири месеца за всяка фискална година), както и от глоба в размер на осем милиона евро.

Във връзка със случая медиите в Испания припомнят, че вчера Върховнтиян съд в страната потвърди присъдата срещу големия конкурент на Кристиано Роналдо в битката за престижните футболни отличия – Лионел Меси. Аржентинецът беше осъден на 21 месеца лишаване от свобода за укриване на данъци. Той обаче няма да влезе зад решетките, той като според испанското законодателство присъдата автоматично става условна, ако наказанието е за под две години затвор.

Ощр от категория Футбол