Намери ни
To Top

Левски на Митов вече е с отрицателен баланс

Загубата на Левски от Лудогорец с 1:3 на „Герена“ във вторник се прие като нещо обичайно, а преди декада подобно поражение щеше да доведе до сериозни катаклизми в този клуб.

След нея в един глас треньорът Николай Митов и спортният директор Даниел Боримиров казаха, че „това е верният път“. Някъде встрани обаче остана фактът, че това бе втората поредна загуба на сините и общо трета в последните 4 мача.

В два от тях тимът допусна по 3 гола – толкова на сините вкара и ЦСКА.


Именно червените и разградчани са пред Левски в класирането, а в мачовете срещу тях се видя, че сините несъмнено отстъпват по класа на съперниците, пише „Тема спорт”.

Настрани остана и фактът, че под ръководството на Николай Митов Левски вече е с отрицателен баланс. Той е начело на отбора в последните 11 мача. В тях бяха постигнати 4 победи, равенствата са 2, а загубите цели 5, при голова разлика 13-12 – тоест Митов е спечелил само 36% от двубоите!

Очевидно е, че тимът се представя слабо и това го показва не само статистиката. Всъщност при такава успеваемост обикновено треньор на Левски е сменян. Това го налагат историческите стандарти на клуба, а този състав е много далече от тях. Във вторник вечерта на Терена“ обаче се чу следното: „Имам договор за още една година, шефовете стоят твърдо зад мен“ – думите са на Николай Митов, а спортният директор Даниел Боримиров ги потвърди.

Те обаче не бива да заблуждават никого, включително и Николай Митов. Защото веднага след като зае високия пост в началото на годината, първата работа на Боримиров бе да връчи двегодишен контракт на Елин Топузаков, който на спокойствие да развие идеите си. Само че десетина дни след подновяването на първенството Елин вече трябваше да си търси нова работа – след загуба и две равенства на старта на пролетния полусезон.

Действията на Боримиров спрямо предишния наставник трябва да показват на Митов, че картбланшът към него няма да е голям. И той по-скоро запазва поста просто защото няма кой да седне на стола му. Винаги актуалните имена за „Герена“ не са свободни. Димитър Димитров-Херо си има отбор – води казахстанския Иртиш. Ситуацията със Станимир Стоилов е същата, който е в Астана поне до края на годината. А отделно от това Мъри надали би се върнал при това ръководство, което тръгна да го съди за 28 хиляди лева. Тоест в момента Левски май няма по-добра кандидатура от тази на Митов.

Под ръководството на треньора сините привидно са подобрили играта си в офанзивен план. Но само изглежда така, защото те се мъчат пред гола – вкарват средно по 1.18 на мач (13 в 11 срещи). Защитата пък е доста пропусклива – само в 3 срещи мрежата бе опазена суха, а средно на мач се инкасират по 1.09 попадения. Единственото, което несъмнено може да бъде отчетено като положително, е линията за налагане на юноши. Тя обаче ще пази наставника само в следващите 3 кръга до края на първенството. Но не и след това. Затова той трябва сериозно да запретне ръкави и да наложи вижданията си, които засега остават неясни – проличава само голо желание в определени мачове.

Индулгенцията, че пое тима в движение и не е правил подготовка и селекция, няма да е вечна. Времето в никакъв случай не работи за Николай Митов. Задава се много кратка подготовка при участие в евротурнирите – мачовете от първия квалификационен кръг в Лига Европа са на 29 юни и 6 юли. Идва и голяма селекция и подмяна на поне половината състав. А това определено не е добра комбинация, още повече че бюджетът ще бъде свит. До момента треньорът е подминаван от критиките – атакуван бе само от двама бивши играчи. Но ако продължава така, то той ще чуе същото мнение и от трибуните, въпреки че хората на тях не са много.

Ощр от категория Футбол