Намери ни
To Top

Пламен Константинов: Европейското ни е приоритет

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов призна, че основният приоритет за „лъвовете” през лятото ще бъде Европейското първенство в Полша, което ще се проведе от 24 август до 3 септември. Преди това пък националите ни ще вземат участие в Световната лига.

„Един комерсиален турнир, какъвто е Световната лига, не може да бъде приоритет. Използваме надпреварата за сработване, за формиране на един отбор за Световното първенство 2018.


Лигата безспорно е важна, като игра, мачове на много високо ниво, но Европейското е приоритет. Ако се класираме за финалите в Лигата, бих ги жертвал, под някаква форма. Казвам „жертвам“ само и само момчетата да имат възможност да си починат. Да направят поне пълноценна почивка от две седмици. И оттам насетне да се готвим пълноценно за Европейското първенство”, заяви Константинов, цитиран от БГНЕС.

Шампионатът започва на 25 август. Толкова рано никога не е било такова първенство. Фактически няма време да дадеш почивка и да направиш нормална подготовка. В същото време от ФИВБ добавиха още един уикенд, между груповата фаза и финалите, което идва от факта, че те си гледат техния интерес, този на спонсори, кога им е изгодно за провеждане на финали и т.н. В Световната лига не се съобразяват с отборите, които играят континентални първенства, каза още селекционерът. Относно своите очаквания за Европейското в Полша, Константинов заяви:

„Не може да се дават прогнози три месеца напред. Всичко може да се случи дотогава. Единственото ми желание е момчетата да са здрави. И достатъчно мотивирани, да имат желанието да играят. Основното, което ни трябва, е да изградим един добър колектив. Състезатели на добро ниво все още имаме. Млади момчета, които се развиват в чужди отбори, макар и по-ограничено – имаме. Така че остава да постигнем обединение и да успеем да направим един истински отбор.”

Ощр от категория Волейбол