Намери ни
To Top

Рекордите, в които се е прицелил Кристиано

Кристиано Роналдо не спира да подобрява всякакви рекорди през настоящия сезон с екипа на Реал Мадрид и почти собственоръчно е на път да класира „белия балет“ на финал в Шампионска лига, след като наказа Байерн (Мюнхен) цели 8 пъти в четвъртфиналните мегадуели, а и наниза хеттрик на градския противник Атлетико (Мадрид) за 3:0 в първия полуфинал.

Пред Роналдо обаче има още няколко безпрецедентни постижения, които е съвсем реално да направи дори още през този сезон. Естествено, първото и най-ценно на пръв поглед от тях ще е ако успее да спечели Шампионска лига в два поредни сезона с екипа на един и същи отбор.

Както е известно, откакто най-силният клубен турнир е с трансформиран формат през 1993 година нито един клуб не е успявал да защити отличието.


Има обаче трима играчи, които са печелили Шампионска лига в две поредни кампании, но с различни клубове – това са Марсел Десаи (Марсилия 1993 и Милан 1994), Пауло Соуза (Ювентус 1996, Дортмунд 1997) и Самюел Ето‘о (Барселона 2009 и Интер 2010).

Кристиано има 364 гола в английското първенство с екипа на Манчестър Юнайтед и испанското с Реал Мадрид, като по този показател (попадения във водещите 4 лиги – Англия, Испания, Италия и Германия) изостава само от Герд Мюлер (365) и Джими Грийвс (366).

Въпреки историческата си значимост за Реал Мадрид и главна роля в спечелването на десетата и единадесетата купа от Шампионска лига, Роналдо никога не е постигал дубъл с „кралския клуб“, комбинирайки триумф в Европа с местната Примера дивисион. Това също е нещо, което той може да постигне този сезон, а вече го е правил с Манчестър Юнайтед през 2008 година.

Все още Роналдо има шанс да стане голмайстор на Шампионска лига през настоящата кампания, защото има 10 гола, а Лионел Меси е с 11. Португалецът и аржентинецът по пет пъти са ставали водещи реализатори в най-силния клубен турнир, но тази година Кристиано има шанс да дръпне в съперничеството, ставайки евентуално за шести път топ голмайстор.

Роналдо също така има 138 мача в ШЛ, а ако играе на най-високо ниво още 2-3 сезона, е напълно реално да подобри рекорда за изиграни срещи в турнира. Засега той изостава от Райън Гигс (141), Раул Гонсалес (142), Чави Ернандес (151) и Икер Касияс (164).

Ощр от категория Футбол