Намери ни
To Top

САЩ без звездите от НБА в квалификациите за световното

Олимпийският и световен шампион САЩ ще разчита на баскетболисти от Лигата за развитие към НБА в квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 година, съобщиха от баскетболната федерация на страната.

Причина за решението е новият формат, въведен от ФИБА за класиране на световните първенства, при който единствено домакинът има гарантирано място на световния шампионат, а останалите 31 места ще бъдат разпределяни след изиграването на квалификации.

За разлика от предходни години, когато континенталните шампионати служеха за определяне на участниците на планетарния шампионат, сега отделни квалификации ще бъдат нужни за запълване на квотите. Квалификациите обаче съвпадат по време със сезона в НБА, а от Лигата обявиха, че няма да пуснат нито американските, нито чуждестранните играчи да се включат в тях.


По тази причина от американския щаб са преценили, че е най-уместно да заложат на състезатели от Лигата за развитие, като ще се търси и треньор извън НБА, който да води отбора.

Ако американците успеят да се класират за първенството в Китай, както и за олимпийските игри година по-късно, от федерацията обявиха, че старши треньорът на тима Грег Попович ще може да разчита на всичко най-добро, за да се бори за златните медали в двата турнира.

Датите за отделните квалификационни турнири за световното първенство са: 20-28 ноември 2017, 19-27 февруари 2018, 25 юни – 3 юли 2018, 26 ноември – 4 декември 2018 и 18-26 февруари 2019 година.
Сезонът в НБА пък по традиция започва в края на октомври и приключва в средата на юни.

Ощр от категория Баскетбол