Намери ни
To Top

Сините излизат срещу ЦСКА с тактиката от Разград

Николай Митов направи впечатляващ повторен дебют начело на Левски – победа с обрат срещу ЦСКА. Трите точки и повишеното самочувствие на отбора обаче не доведоха да постоянство в представянето на тима. Напротив – Левски е повече от колеблив, въпреки че се усеща подобрение в играта. След срещата с ЦСКА тимът изигра 6 шампионатни мача, в които записа две победи, две равенства и 2 поражения.


Последният двубой бе ремито с Дунав (1:1) на „Герена“ – мач, в който ситуациите пред двете врати се редяха една след друга. Точно тази среща показа слабости във всяка линия на тима – нападението се скъса да пропуска, полузащитата сякаш отсъстваше, а защитата често бе надигравана, пише в свой анализ „Тема Спорт“.

Какво може да очакваме от Левски срещу ЦСКА, след като през пролетта нито веднъж тимът не е започвал с една и съща единайсеторка в два поредни двубоя? Нещото, което треньорът Николай Митов ще изисква, е сигурност. Още повече че такава липсваше в предишното дерби с армейците -през първия половин час сините бяха надиграни и се отърваха само с едно попадение в мрежата си.

Чешкият защитник Давид Яблонски се възстановява добре от травма в областта на адукторите. Той бе герой в миналия сблъсък с червените (изработи дузпа и вкара гол), но едва ли на две пълноценни тренировки ще излезе в събота. Така че се очаква в отбрана да действат Сърджан Лукин и Димитър Пиргов.

И този път, както преди дербито през март, голяма част от състава на Левски ще зависи от състоянието на капитана Веселин Минев. В предишната среща левият бек не игра, въпреки че попадна в групата. Сега обаче лекарският щаб на сините дава надежди, че Минев ще може да започне в събота. В последните две седмици той лекува контузия в прасеца, която получи при визитата на Лудогорец. Ако е здрав, това ще даде повече вариативност на треньора Николай Митов и той ще може да подбере оптимален състав. И по всичко личи, че той ще се насочи към единайсеторката, с която излезе в Разград. Тогава в средата на халфовата линия действаха Роман Прохазка (ще бъде върнат бек, ако Минев не е на линия) и Мехди Бурабия. Те се справиха много добре, като през първата част Левски бе тимът, който диктуваше събитията в сблъсъка с шампионите. Двамата печелеха единоборствата и не позволиха на Лудогорец да организира познатите бързи и остри атаки през центъра и по фланговете. В онзи мач пред словака и французина бе Божидар Краев, който също хвърли доста сили в центъра на терена. При такъв вариант ще се разчита много на организаторските умения на Мехди Бурабия. Именно той е човекът, от когото през пролетта идват най-свежи идеи в центъра.

Николай Митов харесва играта на Георги Костадинов, но през 2017 г. халфът често е преследван от контузии, което се отразява и на формата му. В последния кръг срещу Дунав именно той първо направи грешка, за да се стигне до гола в мрежата на Николай Кръстев. Националът има шанс да започне до Бурабия в центъра. Ако се стигне до тази по-малко вероятна към момента опция, то Прохазка ще е по дясното крило.

В последните два двубоя сините изпитваха трудности в реализирането на ситуациите. А треньорът Николай Митов свали доверието си от дружките Аденижи и Нар. Първият бе пратен от върха на атаката на десния фланг, а вторият в последния мач бе на пейката. Това дава възможност на младока Станислав Иванов да мечтае за титулярно място. Нар обаче е полезен в дефанзивен план и по-скоро ще започне двубоя. Защото, както вече споменахме, сините ще търсят повече сигурност.

Ощр от категория Футбол