Намери ни
To Top

Тотнъм гони първи финал за ФА къп от 1991 година

Днес от 19:15 часа на Уембли“ ще се изиграе първият полуфинал за ФА къп, а един срещу друг ще се изправят Челси и Тотнъм. Това са съответно намиращите се на първо и второ място отбори в класирането на Висшата лига, като дистанцията между тях е едва четири точки няколко кръга преди края на сезона. И двата отбора имат на разположение невероятни футболисти и това допълнително ще направи мача интригуващ и динамичен. Челси ще гони 12-ия си финал в най-стария футболен турнир, като за 11-и път е на полуфинал в последните 22 сезона.


Тотнъм ще се опита да стигне до спора за трофея в тази надпревара за първи път от 1991-а, когато вдигна отличието след 2:1 над Нотингам Форест на стария „Уембли“.

Пътят на Челси до тази фаза премина през някои доста по-слаби противници в първите кръгове, когато Питърбро и Брентфорд бяха отстранени у дома. Последва победа срещу Уулвърхемптън като гост и нов мач у дома срещу Манчестър Юнайтед, който бе най-тежкият тест за Конте и неговия отбор. Все пак победата с 1:0 бе достатъчна за тима да се класира напред. През изминалия уикенд тимът допусна една от малкото си загуби през този сезон, гостувайки на Манчестър Ю в мач от Висшата лига. Загубата на Челси донякъде възвърна интригата в битката за титлата, където точно Тотнъм е основният преследвач на „сините“. Челси е в серия от 4 победи и 2 загуби в последните си 6 мача. Под въпрос за мача е Гари Кейхил, Тибо Куртоа е възстановен.

Пътят на Тотнъм също започна с две победи у дома срещу Астън Вила и Уикъмб. След това последва гостуване на Фулъм, което също бе спечелено, за да дойде четвъртфиналният сблъсък срещу Милуол, отново у дома. Категоричната победа на шпорите с 6:0 им донесе място на полуфиналите. Тотнъм се намира в изключителна серия от 8 поредни победи във всички надпревари! Двата тима са се изправяли 4 пъти досега в турнира ФА Къп. В тези мачове Челси е с 3 победи, а 1 мач е завършил наравно. Тотнъм все още търси първа победа срещу Челси в надпреварата. Иначе във Висшата лига двата тима се срещнаха 2 пъти през кампанията. Първо Челси спечели у дома с 2:1, след което Тотнъм спря един страхотен победен рейд на сините, след като ги удари с 2:0 пред своя публика. През 2015-а те спориха един срещу друг отново тук на „Уембли“, когато играха финал за Купата на лигата, спечелен от Челси с 2:0. През 2012 година играха отново полуфинал за ФА къп на този стадион, когато Челси излезе краен победител с разгромното 5:1.

Същевременно Челси предупреди феновете си, които ще бъдат на полуфинала за ФА къп срещу Тотнъм, че ще предприеме сурови мерки срещу запалянковци, които пеят антисемитски песни срещу привържениците на шпорите. Мачовете на Тотнъм по принцип са взривоопасни, що се касае до расистки и антисемитски подмятания, тъй като клубът се асоциира с еврейската общност. Провинилите се ще получат забрани да посещават мачове на любимия си отбор.

Ощр от категория Анализ