Намери ни
To Top

София пред най-срамна страница в историята

Най-големият град в България е на прага на най-срамното представяне в баскетболно отношение в историята на страната. София може да остане за първи път, откакто е сформирано първото първенство и излъчен първият шампион, без нито един клуб във фазата на елиминациите, съответно в битката за шампион. До този развой ще се стигне, ако в петък Левски 2014 загуби при визитата на Черно море Тича.

Двубоят във Варна е ключов и за двата отбора.


Поражение на сините ще означава, че те със сигурност ще приключат НБЛ на последното, девето място в класирането. Дори успех обаче няма да им гарантира, че ще съумеят да изместят моряците от осмата позиция. Причината е, че варненци са с мач по-малко и към момента с победа повече. При негативен за тях развой те ще се изравнят като общо успехи, но Черно море Тича ще има още два шанса да влезе в плейофите, докато за Левски той ще е само един – визита на Ямбол. От своя страна моряците приемат жълтите и гостуват на Спартак Плевен.

До момента историята не помни случай, в който нито един столичен отбор да не е играл плейофи. Най-малкото, защото и Левски като клуб не е пропускал елиминациите. В момента единственият тим, който може по някакъв начин да се свърже със София, е Лукойл Академик. Седалището на студентите е в столицата, но отборът е изцяло позициониран в Правец, където баскетболистите живеят, тренират и играят срещите си.

При положение че все пак съставът на Мануел Марков постигне някакъв вид малко чудо и навакса изоставането си спрямо Черно море, то Варна на свой ред ще е без тим в плейофите за първи път от ерата „Варчев” насам. Легендата пое управлението на моряците през 1982-а и ги превърна във водещ клуб в страната, но след като се оттегли през миналата година, отборът едва не се разпадна. В момента спасителната жилетка се казва Дарин Великов, който се завърна в Черно море след 11 години пауза, заемайки мястото на треньор на Спас Натов.

На теория съществува вариант Ямбол да изпадне от осмицата. Тя е свързана с три поредни загуби на тима на Петър Петров, както и на успех на Левски във Варна и на Черно море в Плевен. Развой, който с оглед на класата на отборите изглежда най-малко вероятен, но все пак не е за отписване.

„Тема спорт“

Ощр от категория Баскетбол