Намери ни
To Top

41! Уестбрук изравни Робъртсън и докосва историята

Вечерта в Оклахома Сити бе специална, Ръсел Уестбрук го призна, а всички по трибуните също знаеха, че стават свидетели на нещо велико. И то не защото Тъндър разбиха гостуващия Милуоки с огромна разлика и победиха със 110:79, а защото техният любимец, звездата с №0 на екипа изравни постижение, което бе непокътнато в продължение на 55 години.

Срещу Бъкс Ръсел прибра в джоба си „трипъл-дабъл“ №41, с което застигна една от емблематичните фигури в историята на НБА – Оскар Робъртсън. Именно той държеше еднолично рекордът за най-много мачове с „трипъл-дабъл“ в един сезон, който е точно 41 (през сезон 1961/1962), колкото вече има и Уестбрук.


В оставащите пет мача от редовния сезон Уесбтбрук се нуждае от само един мач с 3х10, за стане абсолютен №1. В този период той трябва да направи и общо 16 асистенции, за да си гарантира „трипъл-дабъл“ средно на мач, друг рекорд, който се държи от The Big O.

Този път статистиката на звездата на домакините не бе във висините на доминацията, но той все пак премина кота „10“ в три статистически категории, което бе напълно достатъчно. Ръс завърши с 12 точки, 13 борби и 13 асистенции, но по-интересното е, че го направи за само 27 игрови минути. Лидерът на ОКС сведе грешките до минимум (3) и добави 2 отнети топки при стрелба 2/8 за 2 точки, 2/4 за 3 точки и 2/2 от наказателната линия.

„Никога не съм мечтал за нещо подобно, израствайки в Лос Анджелис. Не съм си и представял, че мога да направя нещо такова, и то на голяма сцена като тази“, каза Уестбрук след финалната сирена, а постижението имаше и още по-значим привкус, защото дойде срещу отбор, чийто треньор е Джейсън Кид. За легендата с №5 да направиш „трипъл-дабъл“ не бе нещо непознато – в кариерата си той има цели 107.

„Не бе необходимо да вкарва 40 днес, за да им помогне да победят. Беше видно, че раздаваше топката и всички се възползваха от това“, бе краткият коментар на Кид.

Героят на вечерта сподели още, че най-важното са победите. ОКС вече има 44 срещу името си в тази графа, а загубите са с 11 по-малко – 33.

Енес Кантер вкара 17 точки за победителите, Таж Гибсън добави 12, като 2 от тях узакониха стореното от Уестбрук 9 минути преди края на третата част, а Алекс Абринес също завърши с 12.

Майкъл Бийзли се отличи с 14 за гостите.

Уестбрук записа седми пореден „трипъл-дабъл“, като гледа към челото и в тази статистическа категория, защото само Уилт Чембърлейн е правил това в повече мачове поред – 9.

Ощр от категория Баскетбол