Намери ни
To Top

Догодина ще имаме отбор по професионален бокс в сериите на АИБА

Най-елитните родни боксьори представяляват интерес за чуждестранните отбори в професионалните серии (WSB) на Международната федерация (АИБА), която администрира континенталните и световните първенства, както и Олимпийските игри. Това съобщи днес специално в Пресклуб „България“ треньорът Михаил Таков, броени дни след като Радослав Панталеев записа четвърта победа от четири мача на професионалния ринг с английския отбор „Лъвски сърца“, а трикратният европейски шампион Даниел Асенов-Тайсъна дебютира с успех за „Бойните петли“ на Франция.
Пресконференция на победителите в световните боксови серии (WSB) към AIBА+9

Националните състезатели Айрин Исметов и Петър Белберов също имат професионални договори зад граница. Преди година интерес от страна на Мароко е имало и към още трима българи – Симеон Чамов, Тинко Банабаков и Кристиян Димитров, но до обвързаност не се е стигнало, стана ясно на пресконференцията.


След 7 сезона от старта на професионалните серии към АИБА, следващия сезон очакваме и ние да имаме такъв отбор, съобщи Таков. Доста по-скъпо излизат разходите на нашите боксьори зад граница, обясни още опитният наставник. Таксата, която се плаща на АИБА, е 600 хил. долара. До 8 чужденци имаме право да привлечем, като от една държава максимално могат да са трима, уточни генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев.
Пресконференция на победителите в световните боксови серии (WSB) към AIBА+9

Даниел Асенов и Радослав Панталеев споделиха, че искат да продължат на професионалния ринг, регламентът за 5-рундов мач и самият стил на игра им допада. Даниел имаше тежката задача само три дни след третата си европейска титла да се бие за петлите. Най-напред се е справил със силната умора по време на мача, за да стигне до победата. А Радослав е преминал през доста страдания досега – болка в челюстта, спукано тъпанче на ухото и др.
Пресконференция на победителите в световните боксови серии (WSB) към AIBА+9

Старши треньорът на националния отбор Жоел Арате поздрави двамата боксьори. Кубинският специалист комбинира тренировките в двата стила, така че подготовката да е максимално полезна. Аматьорският бокс е характерен с по-бързи движения на краката, докато професионалният е по-уседнал, но с по-силни удари, описа основните разлики наставникът. Той ще проведе тренировъчен лагер на националния отбор в Куба от 23 април до 15 май. В средата на юни в Украйна предстои Европейско първенство за мъже, а от 25-и август започва Световното първенство.

Другата седмица у нас ще се състои ІІ турнир за младежи в памет на акад. Емил Жечев. Състезанието ще е много силно – ще участват над 100 боксьори от 17 страни.

Ощр от категория Бойни Спортове