Намери ни
To Top

С положителен баланс сме у дома в СК през месец март

В цялата си история българският национален отбор има само 5 мача като домакин през март в световни квалификации. Четири от тях са през новия век, а една е през далечната 1934 година, когато падаме в София от Унгария с 1:4. Преди мондиала във Франция през 1998 година, когато финалистите за първи път са 32, много рядко световните квалификации са се играли през март. Затова и броят на срещите през това време е толкова малък.


Балансът ни обаче е положителен – 3 победи и 2 загуби, при голова разлика 13-11.

През месец март у дома в СК все още нямаме равенство, сочи статистиката. Освен от Унгария падаме тежко и от Швеция – на 26.03.2005 година с 0:3 под ръководството на Христо Стоичков, пред препълнените трибуни на „Васил Левски“. През март 2001 в рамките на 4 дни при Стойчо Младенов побеждаваме последователно Исландия с 2:1 и Северна Ирландия с 4:3. От този период е и последният ни голям шанс за класиране на мондиал. В решителния мач с Дания на „Армията“ през септември 2001-а обаче падаме с 0:2, а месец по-късно Чехия ни разбива с 0:6 в Прага в битка вече за второто място и участие на бараж.

Последната ни световна квалификация през март като домакин обаче е обнадеждаваща – 6:0 над Малта при Любослав Пенев. Хеттрик бележи Александър Тонев, а по един добавят Емил Гъргоров, Ивелин Попов и Иван Иванов.

Ощр от категория Футбол