Намери ни
To Top

Миро Живков: С много работа се наредихме сред най-добрите

Волейболният отбор на Добруджа 07 приема финалната шестица в турнира за Купата на България в Добрич през април, но това все още е в далечното бъдеще за шампионите. В момента те са насочили цялото си внимание върху 1/4-финалните плейофи, където ще се изправят срещу Левски. Треньорът на Добруджа Мирослав Живков говори пред BGvolleyball.com за амбициите, целите и проблемите в отбора.


– Как оценявате сезона до този момент? Заради младия състав, с който играете, в началото всички ви отписваха, а без излишен шум вие се наредихте сред най-добрите в Суперлигата…
– Това е благодарение на ежедневната работа на момчетата, на тяхното желание и амбицията. Всички показаха израстване и сериозна работа. Със сигурност има какво още да изградим, има на къде да се развиваме. Похвално е, че успяхме да се наредим сред най-добрите отбори в първенството.

– Вие очаквахте ли това класиране в редовния сезон?
– Имах амбицията и желанието да бъдем сред най-добрите отбори в първенството.

– В плейофите се изправяте срещу Левски, какви са очакванията ви за тези мачове?
– Левски е един от добрите отбори в първенството. Разполагат с опитни изпълнители и млади състезатели, които показват израстване тази година. Ние ще се подготвим конкретно за този мач и ще се опитаме да покажем най-доброто от нашата игра. Иска ми се да се получат равностойни мачове и по-добрият отбор да продължи напред.

– Кои са силните страни на Левски?
– Те имат много добри крайни изпълнители, но в същото време показват много добра ефективност при играта си в центъра. Лески е комплектован отбор, който има своите силни страни. Ще се опитаме да се подготвим добре и да им противодействаме. Но и двата отбора ще се постараят да покажат най-доброто от моментното си състояние.

– Преодолим съперник ли са „сините“?
– Мисля, че сме равностойни отбори, така че всичко е възможно.

– В какво състояние е в момента вашият отбор?
– В края на първенството има проблеми с леки контузии, които обаче не са притеснителни. Всички състезатели, които са максимално подготвени на този етап ще вземат участие в срещите. Хубавата новина е, че Денис Чавдаров се възстанови и ще бъде на линия за тези мачове.

– Приемате финали за Купата на България, това ще внесе ли допълнително напрежение в младия отбор на Добруджа 07?
– Определено това, че сме домакини ще бъде плюс за нас, защото в Добрич има изключителен интерес към волейбола и всички приятели на този спорт ще имат възможността да видят много силни отбори. Надявам се да се получи силен турнир. До голяма степен домакинството ни задължава да се представим добре, но пък ние във всеки мач до момента се опитвахме да играем добре, да търсим израстване на отбора, както индивидуално, така и отборно.

– В началото на сезона спечелването на Купата беше цел пред отбора?
– Цели, които ни поставиха в началото на година бяха да изградим млад боеспособен отбор, който да бъде между най-добрите отбори на първенството, да попаднем сред най-добрите четири и да направим добро представяне на купата. Така че нашите амбиции са във всяка една среща да търсим нашето израстване и колкото е възможно по-добри резултати.

– Като погледнете реално, къде е мястото на Добруджа 07 в турнира за Купата на България?
– По принцип първенството тази година е изключително равностойно и всеки може да излъже другия. Получава се изключително интересен шампиоанат и не могат да се правят никакви прогнози. Конкретно за купата всичко зависи от селекциите, които направят отборите. Очаквам да се получи силен турнир.

– А очаквате ли изненади на турнира?
– Очаквам да се получат много добри мачове.

– Отборите от финалната шестица започнаха да се подсилват за Купата. Вие ще потърсите ли подкрепа от външни състезатели?
– След като говорихме с ръководството стана ясно, че нашият клуб е отворен да привлече състезатели отвън, които имат желание да участват в нашия отбор, стига да отговарят на изискванията на нашия клуб. Конкретни решения, на този етап няма, има само разговори.

– Абсолютно ясно е, че няма да можете да разчитата на Велизар Чернокожев, който по същото време ще е ангажиран с клубния си тим Сър Сейфти Конад (Перуджа). Съжалявате ли за това?
– Вили е човек, който даде доста на нашия клуб. Пожелаваме му успех в предстоящите му мачове в Италия. Определено той би ни помогнал, но в края на краищата той има ангажименти със своя клуб, така че не може да съжаляваме.

– Миналата година привлякохте централния блокировач Светослав Гоцев. Може ли тази година отново да го видим в състава на Добруджа 07?
– За момента няма проведени конкретни разговори с него.

– А как ви се струва групата, в която попаднахте? Смятате ли, че това е по-лекият поток?
– Шестте отбора, които ще играят на финалите са изключително равностойни. На този етап не смятам, че мога да дам прогноза.

Ощр от категория Волейбол