Намери ни
To Top

Рафа Надал призна превъзходството на Маестрото

Рафаел Надал бе много близо до победата срещу Роджър Федерер във финала на Australian Open през януари, когато той поведе с 3:1 гейма в решителния пети сет преди да загуби последните пет гейма в мача. В калифорнийската пустиня обаче испанецът дори за миг не „помириса“ надеждата. Неговите оръжия сякаш не бяха добре смазани, не стреляха точно и той загуби с 2:6, 3:6 след едва 70 минути игра.

„В Австралия се получи много оспорван мач.


Имах добри шансове да спечеля, заяви Надал на пресконференцията в Индиън Уелс. – Днес не беше така. Днес той игра по-добре от мен… Този тип мачове, в които играта не ти върви, е невъзможно да ги спечелиш. Когато Роджър вземе предимство в резултата, той започва да сервира много добре, получава допълнителна увереност и спокойствие и става много трудно.“

Федерер започна двубоя с пробив за 1:0 след форхенд в аут на Надал, но още в следващия гейм той на свой ред изпадна в позицията на търсещ спасение. Роджър обаче успя да неутрализира брейкбола на Рафа, спечели подаването си, с което опасностите за него приключиха дотук. В петия гейм той осъществи още един пробив, за да вземе тази първа част с 6:2.

В началото на втория сет двамата си размениха по един сервис гейм на нула, след което швейцарецът отново стигна до пробив за 2:1. Той бе пълен господар на корта в тези минути и със страхотен атакуващ тенис систематично мачкаше Надал. До края на мача Рафа не получи нито една възможност за пробив, а Роджър стигна до два мачбола и още при първия сложи точката в този спор.

„Той винаги посреща добре, а аз нямах отговор на тези ретури, коментира още Надал. Трябваше да неутрализирам първите му два удара, но не успях. Трябваше да пращам по-дълги и по-високи топки, за да му създавам проблеми. Не успявах и той се възползва от това. Най-лошото в този мач се случи още в началото, когато бях пробит, а след това във втория гейм на втория сет. А в такава ситуация се играе трудно срещу Роджър.“

Ощр от категория Тенис