Намери ни
To Top

Час във фитнеса гори средно 400 калории

По колко калории хабим докато спортуваме? Обикновено това е въпросът, който си задаваме, когато се заемем с нелеката задача да отслабнем. В интернет може да попаднете на таблици, в които е посочен енергоразходът при различните видове спорт. Доколко обаче можем да приемем всяка една информация за чиста монета?

„Почти никой не може да изчисли колко калории се изгарят при различните физически дейности“, смята фитнес инструкторът Иван Минчев.

Енергоразходът е индивидуален и зависи от възраст, ръст, килограми, и мускулна маса.


Колкото по-тежък е един човек, толкова повече енергия изгаря. Има значение обаче дали масата е от мускули или мазнини. Релефите по тялото водят до по-висок енергоразход. Това е така, защото организмът се нуждае от кислород, за да захрани мускулите, които да работят и оттам да хабят и повече калории, обясни още Иван Минчев.

Затова е трудно да се каже категорично от колко калории ще се избавим при различните видове спорт. И все пак за ориентир, ако една дама прави първите си стъпки във фитнеса и има някое друго излишно килце, за един час в залата може да изхаби средно около 350 – 400 калории. Става дума обаче за тренировка, която е комбинация от кардио и силови упражнения.

При мъжете в подобен случай енергоразходът може да е около 600 калории. Ако обаче той вече е натрупал опит във фитнес залата и релефите по тялото му личат отдалече, може да изхаби и 1000 калории за час.

Не е добре и да се предоверяваме на изхабената енергия, която изчисляват фитнес уредите, защото там точността също е под въпрос.
„Дори пътеката само да се пусне и на нея няма човек, тя пак ще показва изхабени калории. Случвало ми се е да за един час уредът да ми показва, че съм изхабил 1100 kcal за час и то на режим ходене, което не е реално“, коментира Иван Минчев.

Пътеката изчислява по формула според скоростта и наклона. При едни и същи показатели, обаче двама души с различно тегло ще изхабят различно количество калории.

За мераклиите да изхабят максимално много калории, той препоръчва тренировка на т.н. гребен тренажор. Това не е един от най-известните уреди, но по-модерните зали разполагат с него. Той имитира академично гребане, като гребците го използвали за тренировка за зимните състезания, обясни още треньорът.

Разбира се ефективни са и другите добре познати уреди като пътеката, колелото и кростренажорът. Иван Минчев препоръчва дамите, които се качват на пътеката да бягат със скорост около 7-7,5 км/ч.

Закусвайте около час- час и половина преди тренировка. Това съветва треньорът Иван Минчев, въпреки че напоследък една от най-разпространените рецепти за максимум изгаряне на калории е да се спортува на гладно. Обяснението е, че, когато тялото поема храна, започва да я разгражда и черпи енергия от нея. А, когато организмът е гладен, е принуден да търси алтернативни източници на енергия, каквито са мазнините, които започвали да се разграждат.

„Не съм привърженик на този подход и не го препоръчвам дори и на най-затлъстелите“, коментира Иван Минчев. Той допълни, че ако сме закусили преди тренировка, ще имаме повече тонус и ще се чувстваме емоционално по-добре. Освен това, когато сме гладни, нивата на кръвната ни захар са по-ниски и натоварването, без да сме закусили носи риск да ни стане лошо, да получим световъртеж и да припаднем.

Ощр от категория Футбол