Намери ни
To Top

Юве разплака Милан с дузпа в последната секунда

Ювентус победи Милан с 2:1 на „Ювентус стейдиъм“ в супердербито от 28-я кръг на италианската Серия А.

Главен арбитър на двубоя бе Давиде Маса.

Началните минути се оказаха проблематични за гостите. Джиджо Донарума направи блестящо спасяване в третата минута.


Даниел Алвеш центрира отдясно и намери Марко Пяца в наказателното поле. Хърватинът отправи премерен удар по земя, насочвайки топката в долния десен ъгъл, но стражът на Милан отрази удара. Сами Кедира стигна първи до избитата топка и стреля, но кълбото профуча над гредата.

Пет минути по-късно Пяца и Дибала комбинираха помежду си пред пеналта на гостите. Аржентинецът нахлу в наказателното поле и бе спънат от Сапата. Кълбото стигна в краката на Марко Пяца, който отправи параболичен удар по земя, но мерникът му изневери и кълбото профуча на сантиметри от левия страничен стълб на Донарума.

Секунди по-късно стражът на Милан спаси удар от воле на Пауло Дибала, който бе най-активният футболист на Юве в началото на срещата.

„Старата госпожа“ продължи да доминира и да създава работа за Донарума. Гонсало Игуаин попадна под светлината на прожекторите в 23-та минута. Аржентинският нападател бе потърсен с дълго подаване от защитата. Игуаин елегантно овладя около дъгата, след което си освободи позиция за стрелба и плътен шут насочи топката към долния ляв ъгъл, но Донарума за пореден път не трепна.

Малко преди да изтече първият половин час от старта на двубоя, Дибала намери Алвеш на границата на пеналта, а бразилецът с едно докосване центрира към точката на дузпата. Там Мехди Бенатия бе оставен непокрит от бранителите на Милан. Защитникът спокойно си овладя на гърди, след което от упор разстреля Донарума. От Милан настояваха за засада, но на повторенията се видя, че Бенатия е бил на една линия с последния от защитата на гостите. Юве поведе.

Три минути преди почивката Милан изравни при първата си опасна атака в мача. Делофеу проби по левия фланг, преодоля Бардзали, след което изведе Карлос Бака зад гърба на черно-бялата отбрана. Колумбийският стрелец се озова на позиция „очи в очи“ с Буфон и прати топката в мрежата.

В 49-та минута Сапата спъна Пяца около дъгата. Реферът отсъди фаул в полза на Юве. Пянич изпълни прекия свободен удар, стреляйки над стената, към долния десен ъгъл, но Донарума спаси.

Две минути по-късно Марко Пяца нахлу в наказателното поле на Милан, финтира защитник, след което с подаване по земя към малкия пеналт намери Кедира. Той преодоля Донарума, но защитник на гостите изчисти от голлинията.

В 58-та минута Дибала центрира от фаул, а защитата на Милан не се ориентира добре в ситуацията. Вместо да изчисти, Де Шилио с глава изведе Пяца на чиста стрелкова позиция. Хърватинът шутира по диагонала, но не уцели вратата. Секунди по-късно напречната греда спаси Милан след изстрел на Пянич от далечна дистанция.

Две страхотни спасявания направи Донарума в 73-та минута. Дибала с пас в коридор намери Кедира на чиста позиция в пеналта. Последва топовен изстрел, отразен от вратаря на Милан. След това Игуаин опита да реализира със странична ножица, но бе спрян от перфектния днес Донарума.

Четири минути по-късно Сами Кедира буквално изведе Делофуе сам срещу Буфон. Капитанът на Юве излезе и съумя да поправи грешката на своя съотборник.

Давиде Маса даде четири минути продължение на редовното време. Във втората от тях Хосе Соса получи втори жълт картон и бе изгонен. В заключителните секунди Бонучи центрира в наказателното поле, а Игуаин стреля със странична ножица покрай вратата. Реферът пусна още една атака на Юве. Лихщайнер центрира, Топката се удари в ръката на Де Шилио, а реферът до аутлинията алармира за нарушение. Давиде Маса посочи бялата точка. Пауло Дибала пое отговорността да бие дузпата и я реализира. Юве извоюва 31-ва поредна домакинска победа в Калчото.

Състави:

Ювентус: Буфон, Асамоа, Бардзали, Бонучи, Бенатия, Пянич, Кедира, Пяца, Дани Алвеш, Дибала, Игуаин

Милан: Донарума, Палета, Сапата, Де Шилио, Романьоли, Соса, Бертолачи, Пашалич, Делофеу, Окампос, Бака

Ощр от категория Футбол