Намери ни
To Top

Сърцето му не издържа повече! Кралят на Формула 1 почина! За огромно съжаление, от този свят си отиде великият…

Почина легендарният пилот на Формула 1 Джон Съртис – единственият състезател с титли както в кралския клас, така и във Формула 1. Съртис триумфира с няколко титли при 350- и 500-кубиковите машини на две гуми преди да се прехвърли в болид на Формула 1 през 1960 година, а три години по-късно се присъединява към Ферари.

Съртис печели единствената си титла във Формула 1 през 1964 година, а през ранната 1966-а напуска италианския тим, радвайки се на няколко победи с Купър и Хонда. Съртис финишира трети в 24-часовото предизвикателство на „Льо Ман“, а след 111 старта с болид посвещава живота си на фондацията в името на Хенри Съртис – неговият син.


Джон Съртис преживя трагедията да загуби сина си Хенри на пистата по време на състезание от сериите Формула 2 през 2009 г. Тогава откъснала се гума от болида на друг състезател се стовари с висока скорост върху открития кокпит на Хенри и той загуби живота си.

По думите на семейството на 83-годишният Съртис, той е починал заради респираторни проблеми в лондонска болница, където е бил приет още миналия месец.

ferrari-show-a-goodwood-con-john-surtees-e-kimi-raikkonen-01_krs

Ощр от категория Акценти