Намери ни
To Top

Ние това сме го преживели: Резилът на ПСЖ по български

След историческия успех на Барселона над Пари Сен Жермен, при който каталунците наваксаха изоставане от 0:4 след успех с 6:1, всички по света се късат да хвалят момчетата на Луис Енрике за подвига им. И малко встрани остава това, че французите изживяха тежък шок, който рядко се вижда по европейските терени.

Е, макар и в различен мащаб, българските фенове на футбола са изживявали подобни негативни драми, подобни на тази на ПСЖ. И трите ни „евробоеца“ през годините – Левски, ЦСКА и Лудогорец, са имали подобни тежки изживявания със сходен характер, като този на парижани.


Безспорно най-близо до тази драма са „сините“. Датата е 26 септември 1989 г., по-малко от два месеца преди рухването на мракобесния комунизъм в България. Левски гостува в Белгия на местния Антверпен, след като в първия мач са стигнали до нулево равенство на „Герена“.

И мачът в Антверп се развива перфектно за българите. Те откриват в 6-та минута чрез Георги Славчев и почти цял мач устискват аванса, който ги класира напред. Геленкиршен изравнява за домакините в 82-та минута, но все още предимството на гола на чужд терен е за Левски.

Но перфектните контри в „синьо“ се увенчават с два гола на Георги Донков в 84-та и Петър Михтарски в 89-та минути. И тогава настъпва драмата. Съдията се улисва и дава продължение от осем минути, в което белгийците нанизват три попадения и обръщат изцяло развоя на битката в своя полза. Клаесен вкарва голове в 91-та и 94-та минута, а крайният резил е оформен от Куаранта в 97-та минута. Чак тогава австрийският съдия Фридрих Куапе се сеща да свири край след необосновано дългото продължение.

Този развой сякаш беше копиран от Барселона и ПСЖ, но могат да се направят и още драматични съпоставки с българско участие от по-предни години. През 2007 г. подобна тежка съдба имаше и ЦСКА в мача си с други французи – Тулуза.

След нулево равенство край Лазурния бряг, „червените“ приемат съперника в София и повеждат с 1:0 с гол на Ней. И държат този аванс до продължението на мача. В 96-та минута минута обаче грешно отиграване на Йордан Тодоров в атака позволява на вратаря на Тулуза да пусне извеждащ пас през целия терен, а в крайна сметка топката стига до Андре-Пиер Жиняк.

Бъдещият френски национал, който тогава е само млада надежда, вкарва попадението за 1:1, с което изхвърля българския отбор. Невярващите на развоя играчи и фенове се обръщат към страничния съдия с надеждата да даде засада. Подобна реакция имаше и Кевин Трап от ПСЖ в сряда вечерта при шестия гол в мрежата си. Но и тогава, и сега, засада нямаше…

Най-пресният случай на подобна тежка драма с българско участие е с Лудогорец на 25 юли 2012 г. Тогава „орлите“ играят с Динамо Загреб в квалификациите за Шампионската лига на „Максимир“, след като първият мач е завършил 1:1.

Емил Гъргоров открива за Лудогорец в 12-та минута, но Анте Рукавина в 33-та изравнява. Само три по-късно Марселиньо прави 2:1 за разградчани и крайният успех изглежда близо. Отново Рукавина изравнява в 60-та минута, но този резултат пак класира българите напред.

Те обаче се прибират в глуха защита в края и в продължението са натикани в наказателното си поле. И идва 98-та минута, когато Домагой Вида вкарва за 3:2 и оформя обрата. Надеждите в българския щаб са този гол да не бъде зачетен, но и тук нарушение на правилника няма. И така и Лудогорец изживява късната си драма с тъжен край.

Можем да обобщим, че макар и в по-различен мащаб, в ПСЖ могат да са спокойни, че не са първите, които изживяват такава драма в Европа.

Ощр от категория Футбол