Намери ни
To Top

Чудото е факт! Барса обърна и елиминира ПСЖ

Отборът на Барселона игра в напълно различна светлина при домакинството си на ПСЖ след катастрофалния за каталунците първи мач в Париж и успя да пренапише както своята история, така и тази на турнира Шампионска лига. Лос кулес спечели на „Камп Ноу“ с 6:1, като този резултат се оказа достатъчен за заличаване на пасива от четири безответни гола след събитията на френска земя. Така с общ резултат 6:5 от двата мача Барса се класира за четвъртфиналите на най-престижната европейска клубна надпревара.

Двубоят в каталунската столица започна по повече от обещаващ начин за Блаугранас.


Тимът на Луис Енрике поведе в резултата още при първата си по-сериозна атака. Това се случи в 3-ата минута, когато Луис Суарес се възползва от некоординирани действия между защитниците и вратаря на ПСЖ и с удар с глава прати топката зад голлинията.

В 10-ата минута Хавиер Масчерано стреля мощно, но неточно. В ответната атака парижани имаха сериозни претенции за дузпа за игра с ръка на Масчерано в наказателното поле, но главният арбитър Дениз Айтекин подмина ситуацията.

В 15-ата минута Юлиан Дракслер извърши нарушение в гръб срещу устремилият се да нахлуе в наказателното поле Лионел Меси и получи жълт картон. Последвалото изпълнение на прекия свободен удар на петкратния носител на Златната топка обаче мина над напречната греда на вратата на Кевин Трап. Малко по-късно Неймар пробва късмета си с диагонален удар, но топката влетя на сантиметри от целта.

Нарушение на Курзава срещу Рафаел покрай наказателното поле позволи на Меси да изпълни нов пряк свободен удар по посока към вратата на Трап, но този път изстрелът му се спря в построената пред него стена. В 28-ата минута Иниеста шутира силно от сериозна дистанция, ала отново високо над целта.

Футболистите на ПСЖ така и не успяваха да изтласкат съперниците си малко по-назад. В една от редките атаки на парижани през първото полувреме, Моура заложи на силен удар от далечна дистанция, но прати кълбото право в ръцете на Тер Щеген. В 35-ата минута Суарес се озова на чудесна стрелкова позиция в наказателното поле. Уругваецът обаче не успя да овладее топката в точния момент и тя му избяга малко встрани, а последвалият му шут се спря в прегръдката на Трап.

В 40-ата минута защитата на френския шампион отново се пропука фатално. Курзава си отбеляза нелеп автогол след акция на Иниеста на основната линия и така Барса поведе в резултата с 2:0.

Втората част на мача започна по същия начин. Още в самото начало след почивката Барселона получи право да изпълни много спорна дузпа след съприкосновение между Муние и Неймар. Първоначално главният рефер не уважи претенциите на каталунците, но получи указание от допълнителния си помощник и посочи бялата точка. Зад топката застана Меси, който направи преднината на своя тим класическа.

Играчите на ПСЖ отговориха с най-опасната си атака от началото на мача. В 51-ата минута Дракслер центрира към Кавани, който обаче нацели гредата. Възпитаниците на Унай Емери все пак отвърнаха на предизвикателството, създавайки още няколко положения, едно от което бе реализирано от Единсон Кавани в 62-та минута.

Каталунците обаче показа дух и характер. Историческата драма настъпи в заключителните минути. В 88-ата минута Неймар покачи на 4:1 от пряк свободен удар, а три по-късно върна надеждите на своя тим да сътвори чудо, този път разписвайки се от дузпа за 5:1. В последната минута на даденото от съдията петминутно продължение резервата Серхи Роберто вкара за 6:1 и феновете на Барса по трибуните на „Камп Ноу“ избухнаха в сълзи и радост.

Така Барса сътвори невиждан обрат и се класира за четвъртфиналите на турнира.

Ощр от категория Шампионска лига