Намери ни
To Top

Левски показа характер и обърна ЦСКА на Националния стадион

Левски надви ЦСКА-София с 2:1 във възловия двубой от 23-и кръг на Първа лига, който противопостави втория срещу третия в класирането, предаде репортер на БГНЕС. ЦСКА поведе с гол на Арсенио в самото начало, но символичните домакини сътвориха пълен обрат и с два гола за по-малко от 10 минути през второто полувреме стигнаха до пълен успех в дербито.

Още в първата минута след грешка в отбраната на Левски Руи Педро имаше възможност да открие резултата, но Сърджан Лукин блокира изстрела му. В петата минута обаче феновете на ЦСКА ликуваха, след като Арсенио Нунеш с техничен удар разпечата вратата на 20-годишния Николай Кръстев, който излезе на мястото на контузения сръбски страж Боян Йоргачевич.


В 16-ата минута Антон Недялков центрира в наказателното поле на Левски, а на съотборника му Фернандо Каранга малко не му достигна да засече топката и тя излезе в аут.

В 30-ата минута гол на Давид Яблонски бе отменен заради засада. Антонио Аниете от свободен удар насочи топката към наказателното поле, Бабатунде Адениджи с глава я прати към вратата, а Яблонски я довкара в мрежата. Телевизионните повторения обаче показаха, че Адениджи е бил зад отбраната на „червените“ при изпълнението на Аниете и решението на страничния съдия да вдигне флага е правилно.

В оставащите минути до края на полувремето „сините“ бяха по-активния отбор на терена, но не успяха да създадат реални положения за изравняване. През първите 45 минути играчите и на двата отбора често спираха противниците си с нарушения и съдията Никола Попов показа шест жълти картона – на Адениджи, Аниете и Кръстев за Левски, а за ЦСКА – на Недялков, Бодуров и Рубен Пинто.

След почивката в състава на тима от „Герена“ се появи Амаду Сукуна на мястото на Аниете. Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев пък бе принуден да замени Рубен Пинто в самото началото на мача заради контузия. На негово място влезе Никола Колев.

В 58-ата минута Густаво Кулма се озова на добра позиция, но Кръстев бе на точното място и парира удара му. Две минути по-късно Кевин Меркадо стреля опасно извън наказателното поле, но младият вратар на Левски се справи със задачата си и улови топката. Малко след това „армейците“ пропиляха още едно положение – Кулма подаде на Каранга, но последният не успя да уцели вратата отблизо.

Отборът на Левски успя да изравни резултата в 70-ата минута от дузпа, която Роман Прохазка изпълни хладнокръвно. Тя бе отсъдена за нарушение на вратаря на ЦСКА Георги Китанов срещу Яблонски. Четири минути по-късно Адениджи стреля с глава, но топката мина близо до страничната греда. В 78-ата минута „сините“ нанесоха нов удар – след центриране на Бурабия, съотборникът му Яблонски бе оставен непокрит и с глава майсторски прати топката във вратата на съперника. ЦСКА опита всичко възможно да стигне поне до равенство, но великолепни изяви на младия Кръстев не позволиха това да се случи. Вратарят на „сините“ парира по страхотен начин удари на Кубемба и Каранга в рамките на две минути (82`, 84`). Малко след това Каранга бе принуден да напусне терена заради контузия и ЦСКА остана с десет човека на терена. В оставащите няколко минути Левски успя да удържи преднината си и триумфира в мача.

ЦСКА нямаше инкасиран гол във вратата си тази пролет, докато „сините“ не успяха да спечелят нито една от трите си срещи от началото на полусезона, но днес се справиха чудесно със задачата си, за да стигнат до първа победа за 2017 г. в първенството. Левски увеличи преднината си пред ЦСКА на шест точки.

Ощр от категория Футбол