Намери ни
To Top

Отстраниха Поветкин за неопределено време

Александър Поветкин е отстранен за неопределено време заради двете положителни допинг проби през 2016 г. Това решение бе взето от Световния боксов съвет (WBC). Поветкин няма право да участва е мачове, признати от WBC, а освен това трябва да плати и глоба от 250 000 долара. Решението бе обявено от президента на WBC Маурисио Сюлейман.


В допълнение доброволната антидопингова асоциация (VADA), която хвана на два пъти Поветкин, ще създаде специална програма за допинг проверки, която ще е за сметка на руснака. Поветкин ще трябва да се подлага на тестове по нея в продължение на година. Едва след тази година той ще може да поиска да бъде върнат в ранглистата на WBC.

„Ако резултатите от всяка допинг проба са негативни, WBC ще обмисли дали да махне наказанието и да го вкара в пробационен статут, под който той ще продължи да дава проби“, се казва в решението на WBC.
Поветкин, който е с 31 победи и 1 загуба, беше задължителен претендент за титлата на WBC и трябваше да срещне Дионтей Уайлдър на 21 май миналата година. Само 9 дни преди тази дата мачът бе отменен, тъй като руснакът даде положителна допинг проба с мелдоний. 37-годишният руснак обясни, че е ползвал веществото, но преди 1 януари 2016, когато то бе вкарано в списъка със забранените. На 17 август от WBC обявиха, че няма достатъчно доказателства, че Поветкин е взимал мелдоний след забраната.

По-късно бе организиран мач с Бърмейн Стивърн за междинната титла на WBC. Двамата трябваше да се срещнат на 17 декември, но в деня преди мача се оказа, че Поветкин е дал положителна проба с остарин. WBC отказа да санкционира мача, а Стивърн се оттегли. Вместо това Поветкин се би с Йоан Дюопа и го нокаутира в шестия рунд.

Преди две седмици пък Уайлдър осъди Поветкин за поне 5 млн. долара заради пропадането на мача.

udarsport.bg

Ощр от категория Бойни Спортове