Намери ни
To Top

Яо оглави китайския баскетбол

Китайската баскетболна звезда Яо Мин беше избран за президент на местната баскетболна асоциация. 36-годишният център, който е най-успешният състезател в този спорт в историята на страната, е и първият ръководител на федерацията, който не е свързан с правителствено или държавно назначение, посочва агенция Синхуа.

Роденият в Шанхай бивш спортист беше избран под номер 1 в драфта на Националната баскетболна асоциация през 2002-а година и игра 9 сезона в Хюстън Рокетс преди да започнат проблемите му с контузии през 2011-а година. През 2009-а година той закупи отбора от родния си град Шанхай Шаркс, а на конгреса днес обяви, че възнамерява да пордаде клуба и да се концентрира върху подобряването на работата във федерацията.


„Моята задача е да направим баскетболната лига независима от държавата и да подобряваме нивото на играта в Китай, както и да вложим новостите като маркетинговата политика“, каза новият ръководител. Като първият китайски спортист с толкова успешна кариера в САЩ, Яо е истинска икона в страната си и е причина милиони млади хора да следят и да се интересуват от баскетболната игра. Мнозина дори го сочат като най-разпознаваемия китайски спортист извън границите на страната.

Ощр от категория Баскетбол