Намери ни
To Top

България ликува! Григор е шампион!

Григор Димитров зарадва пълните трибуни на зала „Арена Армеец“ и милиони българи пред телевизорите с чудесна победа над Давид Гофен със 7-5, 6-4 във финала на турнира Garanti Koza Sofia Open.

Най-добрият български тенисист пречупи съпротивата на опонента си за един час и 38 минути и завоюва бленуваната шеста титла в кариерата си и втора за сезона след тази в Бризбейн в самото начало на годината.

В първия сет българинът сервира пръв и спечели подаването си, като реализира два аса. След това Димитров поведе с 40-30, а Гофен допусна двойна грешка и бе пробит.


Хасковлията затвърди без проблеми пробива и поведе с 3-0, а в следващия гейм Гофен успя да намали преднината на нашия – 3-1. В петия Григор за първи път в мача имаше затруднения на свой сервис, неутрализира една възможност на Гофен, но при втората белгиецът успя да върне пробива – 3-2, а след това възстанови равенството – 3-3. Димитров успя да прекъсне серията на противника си в седмия гейм и поведе с 4-3, а в следващия Гофен не даде шанс на Гришо и отново изравни (4-4). Следващата част бе изключително оспорвана – Димитров поведе с 40-0, допусна изравняване, а после спаси три брейкбола и в крайна сметка спаси подаването си, за да поведе с 5-4. Гофен отговори с гейм на нула и след 45 минути игра резултатът отново бе равен – 5-5. Българинът спечели собственото си подаване в 11-ия гейм, а в следващия стигна до сетбол и го оползотвори, повеждайки с 1-0.

В началото на втория сет Гофен изглеждаше малко неуверен, а Димитров се възползва от това и набързо дръпна с 3-0 с пробив във втория гейм. За разлика от първия сет, този път Гришо не даде шанс на Гофен бързо да се върне в играта, а напротив – проби го и в четвъртия гейм, а след това спечели собственото си подаване, за да си осигури внушителна преднина от 5-0. 26-годишният белгиец съумя да спечели подаването си в шестия гейм, а в следващия Григор поведе с 40-0, но пропусна и трите мачбола и Гофен успя да върне единия пробив в този сет, а после го затвърди – 5-2. Съперникът на Гришо, който вече нямаше какво да губи, показа защо се намира на 11-о място в света и взе следващите два гейма, а преднината на Гришо стана минимална – 5-4. Българинът обаче демонстрира страхотна психика – поведе с 40-0 на подаването на Гофен в десетия гейм и при втората си възможност затвори сета и съответно мача.

За победата си във второто издание на Garanti Koza Sofia Open Григор ще получи 85 945 евро и ще прибави 250 точки към актива си в световната ранглиста, а вицешампионът Гофен – 45 265 евро и 150 точки. От началото на годината Димитров има впечатляващия актив от 14 победи в 15 срещи. Единствената си загуба претърпя в полуфиналите на Аустрелиън Оупън, където отстъпи в драматичен мач пред Рафаел Надал.

Ощр от категория Тенис