Намери ни
To Top

Григор: Да играя пред българска публика означава много за мен

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров даде пресконференция днес в зала „Арена Армеец“ в навечерието на турнира „София Оупън“. Полуфиналистът от Откритото първенство на Австралия ще започне участието си в четвъртък, директно от втори кръг.

„Не съм спирал да работя от средата на миналата година, откогато сме заедно с Дани (Валверду). С треньора ми имаме еднакви виждания как да изградим една печеливша игра.


Целта ми е да имам повече оръжия срещу всеки противник. Затова тренирам постоянно, дори в дните за почивка. Чувствам се по-уверен на корта, по-щастлив, наслаждавам се на момента, защото знам, че съм си свършил работата. В момента изживявам мечтата си – да играя тенис, да печеля турнири, да се състезавам с най-добрите“, сподели Димитров и определи представянето си в Австралия като „един добър резултат, нищо повече“.

„Най-смелата ми мечта е първо да спечеля турнир от „Големия шлем“, но защо да не съм и №1. Просто трябва да продължавам по същия начин, да бъда позитивен на корта, да работя“, продължи Димитров.

„Обстановката тук е много по-различна в сравнение с Австралия. Там играеш на открито, а тук си в зала. Настилката е добре, всичко ми се струва нормално, вкъщи. Разбира се, ще разчитам много на публиката. Вълнувам се, че ще изляза да играя пред родна публика. Всичко е под контрол, имам още няколко дни да се адаптирам, ще тренирам максимално и гледаме напред за първия мач.

Григор Димитров с пресконференция преди старта на Garanti Koza Sofia Open+19

Няма как да няма големи очаквания и напрежение, но това е нещо хубаво. Винаги съм се гордял, че съм българин и тази възможност да играя пред родна публика означава много за мен. Влизаш в корта и играеш играта си. Трябва да съм дисциплиниран, за да се представя по най-добрия начин“, каза още най-силният ни тенисист.

„Радвам се, че интересът към тениса се разраства. Вчера тренирах с Александър Лазаров (който получи „уайлд кард“ за основната схема). Когато мога да помогна на другите момчета с нещо – защо не. Ако мога да допринеса за тяхното развитие по някакъв начин или да дам съвет, винаги са добре дошли“, коментира още Григор.

„Постоянството във взимането на решенията по време на мач – мисля, че това съм подобрил най-много в последно време. Предугаждах много от играта на другите. Просто ввзимах правилните решения на корта. Движех се много добре в Бризбън. Не го очаквах, защото бе първи турнир за годината, но след всеки мач се чувствах все по-добре и по-добре. Бях спокоен на важните точки. Малко са нещата, които съм подобрил, но те оказват сериозно влияние“.

Тук съм, за да се представя по най-добрия начин. Всичко друго е второстепенно. Тренировки и постоянство. Просто бях постоянен в последните 6-7 месеца и в подготвителния период, не се отегчавах, дори да имах лоши дни и вярвах, че най-доброто предстои. И сега смятам, че най-доброто предстои.

Трябва да гледаш мач за мач. Трябва да съм фокусиран срещу когото и да играя. Не мога просто да разчитам на това, че в момента играя добре. Гледам мач за мач. Всяка една победа ти дава самочувствие, но не трябва да се осланяш само на това.

Григор Димитров с пресконференция преди старта на Garanti Koza Sofia Open+19

Физически се чувствам добре, психически добре, имах възможност да си почина, всеки ден съм във фитнеса. Не е лесно, когато имаш толкова турнири през годината, да правиш едно и също в продължение на седмици, но след като го правех месец, мога да го правя постоянно. Важно е да избирам правилно турнирите, на които участвам“, каза още 25-годишният хасковлия.

По темата за „Купа Дейвис“ Григор обясни, че в момента има други приоритети. „Когато мога, ще играя, за момента не съм планирал да играя „Купа Дейвис“. Целта ми е различна в момента“, заяви Димитров, който след края на пресконференцията си направи селфи с присъствалите на събитието журналисти.

Ощр от категория Тенис