Намери ни
To Top

Козалиев: Съжалявам за годините, в които не играх тенис

Светослав Козалиев е първият шампион на Вечерните турнири „Лото“ категория ITL 500 за 2017 г. Той е на 47 години, занимава се с частен бизнес, а голямото му хоби е спортът – играе тенис, плува, кара ски, увлича се и по морски спортове като кайт сърфинг и педъл борд. Светослав спечели първия си трофей от Интерактив тенис точно една година след дебюта си в лигата, в мач срещу Камен Новиков. Интерактив тенис разговаря с него след финала на кортовете на тенис клуб „Про спорт“ – за любовта му към тениса, за идола му Роджър Федерер и за предизвикателството да играеш срещу по-силни съперници.


– Светославе, според ранглистата на Интерактив тенис ти беше фаворитът за победа срещу Новиков. Изненада ли те резултатът?
– Всъщност балансът ми в турнири мачове срещу Камен е отрицателен и в срещите между нас никога не се знае кой ще победи. При нас, аматьорите, дори когато се чувстваш много добре, може да не ти се получи играта и обратното. А днес ми вървеше. Познавам какво ме чака в мача още по загрявката – ако ми влизат сервисите на загрявка, значи съм в добра кондиция. Днес сбърках само един. По време на мача сбърках повече, но в началото се успокоих, че съм в добра форма. В тениса това е много важно. Понякога дори да се чувстваш добре и най-малкото неразположение, което те кара да закъсняваш с някакви части от секундата за подготовката на удара, променя всичко. И цялата настройка отива по дяволите.

– Играеш с лява ръка, това затруднява ли съперниците ти?
– Да, защото когато използват готови комбинации, мислейки си, че попадат на бекхенд страната на противника, те се озовават на моя форхенд. И доста често ги разочаровам. Още повече, че силният ми удар е форхендът.

– Но твой идол е Роджър Федерер, който играе с дясна ръка…
– Да, да. Много е трудно човек да не харесва Федерер – заради спокойствието му, класата, която излъчва, заради красотата на играта му и лекотата, с която се движи по корта. Изглежда все едно не може да се изпоти. Неслучайно значи толкова много за този спорт. Да му мисли тенисът, когато се откаже.

– Ти също изглеждаш спокоен на корта. От Федерер ли си копирал това поведение?
– Всъщност с това съм известен на турнирите. Никога не показвам емоции, интровертен съм, задържам всичко в себе си, дори когато губя мачове. Рядко повишавам глас. Това може и да е грешка, но такъв е характерът ми. И не само в тениса.

– Откога играеш тенис?
– Едно от нещата, за което най-много съжалявам е, че имам много дълга пауза без тенис. Тренирал съм като дете от 9 до 15-годишен. После ми стана трудно заради ученето в езикова гимназия и трябваше да спра. Направих го, и след като излязох от казармата – от 1990 до 2009 година – за 19 години съм играл тенис 10-15 пъти. Няма да си го простя, защото съм бил в активна възраст, толкова много обичам този спорт и съм го тренирал, а не съм играл. Но това често е въпрос на компания и на среда.

– Всеки ден ли си на корта?
– Понякога играя всеки ден, а понякога умишлено разреждам тениса, защото с Камен ходим всяка неделя на турнирите на „Диана“ и многото игра през седмицата не се отразява добре. Засега тренировките не ми пречат на работата, поне финансовите резултати са добри. Вкъщи се сърдят, но няма кой да ги чуе.

– Каза, че тази година се надяваш да си по-добър от миналата. Искаш да бъдеш първи във финалния Мастърс ли?
– Надявам се поне да стигна до финала, но всичко зависи от противниците. Едни идват, други си отиват, има много момчета. И за Втория вечерен турнир „Лото“ на първо четене в списъка с участниците нямаше особени „дразнители“, заради които си струва да участваш. Но се оказа, че има много непознати момчета, които се справят доста добре. Целите ми са да се представя по-добре, но не зависи само от мен.

– От тази година Интерактив тенис отвори турнирите в категория 500 за бивши и настоящи състезатели. Това притеснява ли те?
– Не, напротив. Въпросът е само да дойдат. Всеки иска да играе с по-силни противници, защото иначе няма как да израства. Ако играеш с хора на твоето и под твоето ниво, оставаш на едно място. Веригата на Интерактив тенис ми харесва, организацията е много добра, всичко е перфектно и затова продължавам да участвам. Аз съм от по-новите играчи, миналата година този турнир ми беше първият. Сега играх втори финал и записах първа победа.

Ощр от категория Тенис