Намери ни
To Top

Ще успее ли Григор да победи Надал? Какви са му шансовете за финал в Мелбърн? Вижте отговорите

Тенис-експертът на Eurosport Патрик Муратоглу направи оценка на представянето на Григор Димитров в първия за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия преди полуфиналния мач на българина срещу бившия №1 Рафаел Надал от Испания.

Специалистът коментира пред Eurosport, че Димитров е в най-добрата форма в кариерата си изобщо досега. Треньорът на Серина Уилямс отбеляза, че Димитров е спечелил всички десет мача, които е изиграл от началото на 2017 година, като в три от тях има успех над тенисисти от „Топ 10“.

Патрик Муратоглу казва още, че откакто работи под ръководството на Дани Валверду, Димитров е възродил кариерата си, а бившият треньор на Анди Мъри бързо му е помогнал да се изкачи в ранглистата от №40 през август миналата година до поне №12 в началото на следващата седмица.


Тенис-експертът на Eurosport посочва, че ключът към успехите на българския състезател е агресивната му игра.

В мача си от третия кръг на Откритото първенство на Австралия срещу Ришар Гаске от Франция Димитров е имал 48 уинъра в рамките на три сета, като е демонстрирал тенис, какъвто от много време се очаква от него.

Преобладаващата част от тези уинъри (19) са дошли от форхенд.

Но бекхендът на Григор е ударът, в който се корени промяната, според Муратоглу. Срещу Гаске повечето от бекхендите му са били пласирани на до метър и половина от крайната линия. А две трети от тях са били изпълнени с топспин.

Срещу Истомин на осминафиналите историята е била различна. Бекхендът е бил доста по-разпилян, а в 64% от случаите е бил подсечен.

Това показва колко пасивен е бил Димитров и защо се е наложило да играе четири сета, за да стигне до победата.

Патрик Муратоглу отбелязва, че Григор Димитров е показал две лица в турнира дотук, но само едно от тях би го извело до финала.

Когато с Надал са се срещнали на турнира в Пекин миналата есен и Димитров спечели, само 15% от бекхендите му са били сечени! При формата на испанеца в Мелбърн сеченият бекхенд не е рецепта за победа срещу него, анализира Патрик Муратоглу.

Полуфиналният мач от Откритото първенство на Австралия по тенис между Григор Димитров и Рафаел Надал е на 27 януари (петък) от 10:30 часа българско време.

Ощр от категория Анализ