Намери ни
To Top

Специално интервю с Лазар Ангелов – най-известният фитнес модел

Лазар Ангелов – най-популярният български фитнес модел, чието тяло е едно от най-коментираните в интернет и постепенно добива популярност като мъжа с най-естетична физика!

 

Надявам се това интервю да запознае хората с истинския Лазар и да вникнем повече в неговата филофия относно хранене, тренировки и възстановяване.

 

Откога се заминаваш активно с бодибилдинг и фитнес? Как се запали по този спорт? Кое ти е помогнало да прогресираш толкова бързо?

 

Запалих се още като много малък, може би 10-годишен. Тогава обичах да гледам екшън филми и исках да приличам на героите, участващи в тях. Възхищавах се на Жан-Клод Ван Дам, исках да стана като него като порасна (смее се). След това се запалих по баскетбола и тренирах 8 години, като паралелно с това тренирах и с тежести. След казармата продължих да играя баскетбол, но вече бях загубил форма, заради 9-месечното прекъсване. Играх може би 2-3 години в мъжки отбори в А и Б група, но имах и хронична травма на коляното, която допълнително ограничаваше способностите ми, и така мисля, че през 2005-та окончателно спрях с баскетбола и започнах да се занимавам само с бодибилдинг. Още другата година – 2006та излезнах на републиканското първенство в категория класически културизъм и заех 3то място, което беше доста голям успех с оглед на минималната подготовка и опита който имах тогава. Мисля, че дисциплината и постоянството, на което треньорите по баскетбол са ме научили, ми е помогнало да се развия толкова бързо и в бодибилдинга. Винаги съм бил много дисциплиниран и съм се отнасял професионално към спорта. Винаги съм го поставял на първо място пред всичко останало в живота ми. И сега продължава да е така!

 

Кое считаш за най-сериозен твой успех, откакто се занимаваш с фитнес и бодибилдинг?

 

Най-големият успех за мен е, че се занимавам с това, което ми харесва и ми доставя удоволствие. Другото е, че имам договори за спонсорство с „Nike“ и най-голямата фирма за хранителни добавки в Австралия – „Nutri-Sups Worldwide“. Радвам се, че хората оценяват труда ми и инвестират в мен, но според мен това е и въпрос на късмет. Сигурен съм, че в България и по света има много талантливи и способни хора, които никой не е открил. Ако някой ден имам финансовата възможност да го правя – бих помагал на такива хора. Става ми мъчно като гледам в какво състояние е българският спорт, и в какви условия тренират децата, защото и аз съм преминал по същия път.

 

Какво точно означава понятието Фитнес Модел?

 

Понятието „Фитнес модел“ в България въобще не е познато. Повечето хора определят фитнес моделите като културисти или като манекени, а всъщност ние не сме нито едно от двете! Това са хора, които се използват за реклами на фитнес продукти, хранителни добавки, спортни облекла и т.н. Тъй като културистите не са много подходящи за тази работа, заради огромната мускулна маса и неестетичния им вид. Вече може да забележите, че в повечето списания за корици се ползват точно фитнес модели с физика подобна на моята, а не огромни културисти, които изглеждат грозни и прекалено огромни за нормалния човек. Също така хубавото е, че за да поддържам този обем на мускулатурата, не ми се налага да използвам анаболни стероиди, тъй като 90 кг чиста мускулна маса на моя ръст от 180 см – е напълно достижимо и без стероиди!

 

Забелязал съм, че никога не омазняваш и почти винаги си в форма. Редуваш ли периоди за маса с периоди за релеф, или по-скоро се поддържаш чист постоянно? В дългосречен план как влияе това върху организма ти?

 

Като цяло гледам да съм във форма целогодишно и да поддържам подкожните мазнини на не повече от 10-12%. Но когато имам фотосесия или друг ангажимент минавам на по-строга диета и достигам до около 4% подкожни мазнини. Когато се върна отново в основен период и покачвам мускулна маса – се опитвам да го правя без да качвам излишни мазнини, тъй като не се чувствам добре и освен това натоварвам сърцето, както и ставите си с излишното тегло. Така че дългосрочен план е по-здравословно да поддържаш целогодишно добра форма, тъй като отлагането на повече подкожни мазнини, което в повечето случаи спохожда основния период, влияе негативно на сърдечните функции а също така води и до износване на ставите които са натоварени с повече килограми.

 

Как би степенувал по важност основните елементи в бодибилдинга и фитнеса: Хранене, Суплементиране, Тренировки, Възстановяване? Защо?

 

Ще започна отзад напред. На последно място поставям суплементите, тъй като мисля, че и без тях мога да постигна почти същата физика, ако си набавям хранителните вещества с по-голям хранителен прием. На 3то място поставям възстановяването, защото дори и да не се възстановяваш достатъчно, с правилна тренировка и хранителен режим можеш да постигнеш добри резултати. За първо и второ място отговорът е доста труден, тъй като без тренировка не можеш да подобриш физическата си форма и да покачиш мускулна маса, но от друга страна за изчистване на подкожните мазнини, хранителният режим е много по-важен от тренировката, и ако не поддържаш положителен азотен балас в организма, пак няма да можеш да покачиш мускулна маса. Така че за мен храненето и тренировките са от еднакво значение.

 

Разкажи повече за суплементите и храните, които употребяваш, когато си в периоди за релеф? Как постигаш тази уникална форма чрез тях?

 

Когато съм в период за релеф използвам предимно БЦАА (BCAA) и Глутамин, заради силния им антикатаболен ефект, от който се нуждая по време на отрицателния калориен баланс в който се намира организма ми по време на хранителния режим. Наблягам на храни богати на белтъчини, и ограничавам въглехидратите постепенно.

 

Какви количества храна консумираш дневно? Кои са най-важните храни, които всеки трениращ трябва да консумира и избягва?

 

Когато съм в период на покачване на мускулна маса консумирам почти всякаква храна, но гледам във всяко хранене да присъства месо или риба, тъй като те са основните източници на белтъчини. Храня се доста често, на всеки 2 часа, но дори и в основен период спирам въглехидратите вечер, тъй като това е основна прдпоставка за отлагане на подкожни мазнини, а също така пречи и на отделянето на растежен хормон по време на сън. Когато съм в период в който „чистя” подкожните мазнини, използвам всички налични стратегий които знам, като ги редувам една след друга в зависимост от това в каква форма се намирам в момента и как организма ми реагира на типа хранителен режим. Но общо взето за толкова години съм научил тялото си и как реагира на всякакъв вид храна, и знам какво ще стане във всеки един период от подготовката ми. На трениращите препоръчвам да избягват наситените мазнини, пържено, панирано, газирано и т. н. Да наблягат на храни богати на белтъчини, комплексни въглехидрати , омега 3 мастни киселини, фибри и витамини, другото е според метаболизма, възрастта, пола, и типа тяло, така че темата става доста дълга ако трябва да се задълбочавам в спецификите на всеки един индивид.

 

За повечето хора тяло като твоето веднага бива асоцирано с използването на анаболни стероиди. Необходимо ли е човек да приема стероиди и други допинг препарати, за да успее да постигне физика като твоята?

 

Много хора, предимно българи са в огромна заблуда по този въпрос. Искам да разясня, че релефа не се прави с анаболни стероиди, а със спазване на хранителен режим, и практикуване на аеробни тренировки. Разликата между натуралния атлет и атлет, който използва анаболни стероиди е не в процента подкожни мазнини, а в обема на мускулната маса! Или накратко: атлетите използващи анаболни стероиди са доста по-големи от натуралните. Аз съм на едно и също ниво от около 6-7 години, поддържам едни и същи размери, а тренирам на предела на възможностите ми, храня се правилно, и развитието ми на този етап е минимално, което говори че съм достигнал максималния си генетичен потенциал, така че не мога да стана много по-голям без употреба на анаболни стероиди, но аз и не го искам, предпочитам сегашните си пропорции пред размерите на културист от типа на Рони Колман или Джей Кътлър. Друго нещо свързано с употребата на стероиди, което искам да разясня на хората е, че повечето други спортити също взимат доста забранени стимуланти! Но никой не ги обвинява в такова нещо, защото при тях не е толкова видимо спрямо външния им вид. Давам ви пример: Колко човека в света има, които могат да пробягат 100 метра (за същото време за което ги пробягва Юсейн Болт)? Колко човека могат да скачат като ЛеБрон Джеймс? Аз лично не се сещам за други, но не съм чул някой да каже за тях че използват стероиди. Въпреки това всеки ден го чувам за себе си, а като мен изглеждат хиляди хора по света чиято цел е била да го постигнат – и са успяли!

 

Противно на общоприетите представи за фитнес модел знам, че тренираш доста тежко. Мислиш ли, че при натурално трениращите тренировката трябва да е винаги тежка, за да има напредък?

 

Да, обичам да тренирам тежко и не смятам че само натуралните атлети трябва да тренират тежко, смятам че абсолютно всички трябва да тренират тежко, ако са поставили някакви цели пред себе си. Единствения минус от това е че ставите и сухожилията страдат от големите тежести и трябва да се приемат суплементи за поддръжката им.

 

Лазар Ангелов

Кои смяташ за свои най-изоставащи мускулни групи? Как ги тренираш?

 

Смятам, че изоставащи групи са ми краката и гърдите. Но в последно време доста напреднаха. Тренирам тях, както и всяка останала мускулна група – тежко! Предпочитам да претренирам, отколкото да се чувствам така сякаш не съм тренирал достатъчно. Тренирам тежко почти всеки ден, почивам може би 3-4 пъти в месеца. Естествено тренировъчният ми сплит е разделен на по 1 мускулна група на тренировка, за да имам повече почивка от тренировка до тренировка, за всяка мускулна група.

 

Коя е най-ефективната аеробна дейност за изгаряне на мазнините според теб и как трябва да се прави като интензивност (колко често)? Коя е най-голямата грешка, която правят трениращите по отношение на аеробнта дейност или така нареченото ”кардио”?

 

Кардио тренировката, както и всичко останало трябва да е съобразена със спецификата на дадения организъм. Аз правя кардио, за да поддържам сърдечно съдовата система на добро ниво, а не с цел да изгарям мазнини, тъй като при по-продължителна аеробна дейност (над 20 мин) губя доста мускулна маса. Бих казал че продължителното нормално кардио е за хора, които имат да изгарят много мазнини. Освен това HIIT (High Intensity interval training) също е добър вариант за кардио тренировка, но е за по-натренирани хора, с добре развит белодробен капацитет. Може би любимият ми метод е 100 метра спринт 100 метра ходене на стадиона. Спринтът се извършва на правата на стадиона, а ходенето на извития участък. Има доста по-голяма ефективност от монотонното кардио, с пулс между 120-140 уд./мин, което препоръчвам на начинаещи, но организмът много бързо се адаптира към него. Най-голямата грешка, която хората допускат при извършването на аеробна дейност е, че го правят преди тренировката с тежести. По този начин изгарят гликогеновите депа по време на кардио тренировката и след това започват да тренират с тежести, и просто „изяждат” мускулите си. Кардио се прави или сутрин на гладно, или след тренировка с тежести. В първия случай трябва да са приети доста продукти с антикатаболен ефект, например БЦАА (BCAA) и Глутамин, за да не се разграждат мускулите, имайки предвид, че организмът не е приемал никакви хранителни вещества по време на сън. Целта е аеробната тренировка да се извършва когато гликогеновите депа са изчерпани, в противен случай организмът използва предимно тях за да възпроизведе енергия. А те произвеждат енергия без да имат нужда от кислород, за разлика от мастните депа, които се нуждаят от кислород за да произведат единица енергия – а ние се стремим именно към това.

 

Кой смяташ за най-голям твой конкурент на световно ниво, що се отнася за естетическо тяло? С какво мислиш, че той те превъзхожда и как мислиш да осъвършенстваш физиката си, за да станеш човека с най-естетическа фигура в света?

 

Най-големият ми конкурент е Ulisses Jr. Това е човек без никакви забележки в генетиката, всяка една мускулна група му е развита пропорционално на другите. Другия ми конкурент е Greg Plitt, който е един от най-известните фитнес модели. Генетиката му е сходна с моята, но мисля че го превъзхождам в някои отношения. В момента се намирам в доста добра форма, покачих 2-3 кг чиста мускулна маса на правилните места, така че ще видим дали ще се наложа като човека с най-естетична физика в света.

 

Имал ли си контузии? И ако да – какви? 

 

Откакто се занимавам с фитнес не съм имал тежки контузии, повечето контузии съм получил когато бях баскетболист, там травмите в коленете и глезените са доста тежки. Точно в това е разликата между фитнеса и другите спортове, че при него можеш да избереш с какво натоварване, каква тежест, колко повторения, и т. н. ще работиш, докато при другите спортове трябва да се съобразяваш и с противника, трябва да се водиш и от неговото темпо, а това е предпоставка за контузии. Имал съм леки болки най-често на раменните стави, тъй като те са най-податливи на травми, които се получават най-често заради упражнения извършвани зад врат, но всичко отшумява бързо тъй като приемам Глюкозамин доста често и спирам всички упражнения, в които лостът минава зад врата за определено време.

 

Лазар Ангелов

Какво на първо време трябва да направи всяка една жена, която иска да отслабне и да постигне привлекателна физика ?

 

Първо бих ги посъветвал да се консултират със специалист. Друго нещо което се среща при жените много често е че когато искат да отслабнат решават че трябва да спрат да се хранят, това е много голяма грешка тъй като е много нездравословно, забавя метаболизма, организма не може да си набави нужните хранителни вещества, да не говотиме че в някои случаи това дори довежда до анорексия или болимия. Това са заболявания които не могат да се срещнат при мъжете, тъй като женската психика е много по-различна от мъжката, и жените са много по-суетни, но когато нямат нужните познания , те не правят разлика между това да отслабнеш по здравословен начин и по начин който би навредил на здравето ти, те просто искат да са слаби, и не ги интересува дали ще загубят мускули или мазнини, и как ще се отрази това на здравето им. Повечето дори не гледат как изглеждат, просто следят теглото си на кантара, и ако са свалили килограми, са доволни, което е голяма грешка.

 

Какво би посъветвал нашите читатели, за да постигнат тялото, за което мечтаят?

 

Първо искам да ги посъветвам да не употребяват анаболни стероиди, защото е възможно да постигнеш перфектна фигура и без тяхната употреба! Другото е винаги да ползват услугите на специалисти, ако нещо не им е ясно, и никога да не се отказват, колкото и да е трудно е! Повечето хора влизат в залата за 2-3 месеца, не виждат голям резултат и бързо се отказват. Искам да им кажа, че в този спорт всичко става бавно, с много усилия, труд, лишения, и най-вече с постоянство!

 

Ощр от категория Футбол