Намери ни
To Top

Австралия скочи на Кирьос: Това трябва да спре

Всички в Австралия засипаха от критики Ник Кирьос след отпадането му във втория кръг на Australian Open. Медиите в страната го призоваха да се стегне или да се откаже от тениса. Вчера той бе изпратен с освирквания от трибуните, след като пропиля аванс от два сета срещу италианеца Андреас Сепи. Загубата му бе придружена с поредната порция неприлични изяви на корта.


Към края на мача той имаше сериозни проблеми с движението си по корта, а бивши негови треньори разкриха, че той просто не тренира достатъчно.

„Ник Кирьос, достатъчно. Време е това да спре. Той трябва да спре. За негово добро, за доброто на тениса и за наше добро“, пише най-големият вестник в Австралия The Age. Коментарът на изданието говори за морал и вариантите за хора, които могат да го обуздаят.

Подобно е мнението на бризбънския Courier Mail: „Кирьос губи и се държи като дете. Той се страхува от това колко велик може да бъде. По-лесно е да не ти пука. Вземи треньор, започни да се държиш професионално. Или се махай“.

На пресконференцията след загубата си Кирьос бе далеч по-скромен. Той призна, че проблемът е психологически и допълни, че има нужда от треньор. Миналата година той заяви, че може да се оправя сам, успехите не го интересуват, но се радва на изгодите, които му носи тениса.

Бившият шампион на „Уимбълдън“ и австралийска легенда Пат Кеш миналата година преговаря, за да стане треньор на Кирьос, но двамата не започнаха работа заедно поради неразбирателство за заплащането. Той сега заяви, че за нищо не света не би се заел със задачата да му помага.

„Защо бих искал да имам нещо общо с подобна работа. Няма да издържа и минута, заяви той пред австралийско радио. – Същата история при Лейтън Хюит, Бърни Томич или Анди Мъри. Ако те започнат да ми викат и да псуват по време на мач, бих си тръгнал веднага.“

Кирьос спечели три титли миналия сезон, но завърши годината с наказание, след като използва неприличен език към фенове и съдията и напусна корта по време на разиграване в Шанхай. Санкцията бе намалена на три седмици, тъй като той се съгласи да се срещне със спортен психолог.

Бившият му треньор Джош Ийгъл разкри, че той не тренира достатъчно. „Представете си, че Ник Кирьос работи върху тениса си по 15 минути на ден. Звучи налудничево, но това всъщност не се случва и въпреки това той е 13-и в света. Другите играчи сигурно си казват: „уау, какъв талант“. От друга страна те може би си мислят, че ако той работи повече, няма да имат шанс срещу него“.

Ощр от категория Тенис