Намери ни
To Top

Григор Димитров с различен подход и нови приоритети

Когато Григор Димитров казва, че ограничава нещата извън тениса, които могат да го разсейват, естествената реакция е да повдигнеш скептично вежди. Димитров никога не е бягал от светлината на прожекторите. Той се раздели с една известна приятелка – Мария Шарапова, за да тръгне с друга в лицето на Никол Шерцингер. Негова фраза бе част от реклама на „Уилсън“.


Когато погледете резултатите му последните месеци – победите над Рафаел Надал и Милош Раонич, както й първата му титла от 2 години и половина, до която стигна в Бризбън миналата седмица, осъзнавате, че той може би казва истината. След слаба 2016-а година, в която се смъкна до номер 40 след „Уимбълдън“, наричаният „Бейби Фед“ отново започна изкачване.

„Вече имам опит, казва Григор, който през май ще навърши 26 години. – Знам какво е в двата свята – да си номер 8 или номер 40. Последните година, две ми помогнаха да науча и да видя какво работи за мен: какви тренировки, какъв фитнес режим, каква храна, от какво имам нужда на корта и извън него.“

Животът на Димитров на пръв поглед изглежда лесен – успехите и този стил, който кара хората да идват да го гледат. Но да си роден в началото на 90-те години, в сянката на Голямата четворка, не е добра начална точка за всеки бъдещ шампион.

Как се чувства той относно имиджа си на купонджия? „Смешното е, че никога не съм се чувствал по този начин. Много таблоиди ме преследват от дълго време. Понякога се питам: „Аз ли съм единственият, за когото говорят?“, казва той в интервю за „Дейли Телеграф“.

„Знам, че отвън изглежда, че е голямо шоу. Но това, че се наслаждавам на някои неща по различен начин, не значи, че съм такъв човек. Или имаш самочувствие и се държиш по този начин, или нямаш. В същото време обаче трябва да се забавляваш малко извън тениса“, е коментарът му.

Димитров никога няма да прекарва много време вкъщи. Снимките му в Инстаграм показват няколко луксозни почивки – една от тях бе сафари в Африка, а друга бе гостуване на Ричард Брансън на остров Некер на Карибите.

Промяната в приоритетите може да бъде усетена от решението да прекарва по-малко време в Лос Анджелис, където в един период живееше с Шарапова преди раздялата им преди 18 месеца. Монте Карло, където е алтернативната му база, също има своя блясък, но е далеч по-тих град, както и място, в което много тенис звезди пазят приходите си от данъчните. „Сега, както се развиха нещата и както се изгради отбора ми, тренировките, тениса ми, трябва да бъда повече в Монако“, казва той.

„По време на предсезонната подготовка в Монте Карло беше невероятно. Там бяха толкова много играчи, че почти нямаше място. Новак беше там, Милош Раонич, аз, Давид Гофен, разказа Димитров. – Подготвяхме базови неща. Трябва да подготвиш тялото си за това, което предстои. След Австралия миналата година прекарвам доста повече време със Себастиан Дюран (фитнес треньора му). Миналата година наистина увеличихме темпото. Дори в дните, в които трябваше да почивам, работихме.“

Миналото лято имаше промени в щаба на Григор, след като Дани Валверду му стана треньор. След като работи с Анди Мъри, той тренираше Томаш Бердих предишните 18 месеца. Валверду описва взаимоотношенията си с българина като „лесна работа, защото Григор е добро момче, прави, каквото му се каже“. Заедно двамата се опитват да работят върху навика на Димитров да забравя тактиката си в най-важните моменти. Неговите удари може да приличат на тези на Федерер, но до този момент той не успява да се доближи до швейцареца по отношение избора на ударите.

„Да имаш толкова много оръжия в арсенала си е благодат и проклятие, коментира Григор. – Опитваме се да опростим играта, колкото е възможно. Казвал съм го и предишните години, но никога не съм успявал да поддържам това за дълъг период от време. Сега е важно да го направя и да продължа да играя по този начин дори да загубя мач с 2:6, 2:6. В дългосрочен план това ще ми помогне.“

Другите в щаба на българина включват физиотерапевтът Аздине Буснана и Дюран, разбира се, който преди изготвяше програмата на Серина Уилямс. „Да се обградиш с правилните хора. Тези, които ще ти дават правилните съвети. Това е страшно важно. Оценявам всеки съвет. Като цяло мисля, че съм по-добър във взимането на тези решения. Дани е съгласен с мен. Той започва да бъде: „ОК, това е начинът, по-който трябва да мислиш, за да станеш номер 1 един ден.“ Всичко се свежда до нещо, което баща ми казваше. Ако си достатъчно дисциплиниран, успехите ще дойдат“, споделя най-добрият български тенисист.

„Това не означава, че трябва да си стоиш в стаята и да гледаш телевизия. Аз обичам да ходя на разходки, да откривам нови места, да правя неща, които ме карат да се чувствам нормален. Когато бях в Бризбън, ходех на аркадни игри всяка вечер със Себастиан. Карахме мотори и коли на симулаторите, играхме на баскетбол, правихме неща, които нямаш възможност да правиш често. Това беше нещо ново за мен, така че, когато си лягах, се чувствах добре.

Процесът е дълъг, но няма смисъл да гледам назад и осмислям и анализирам прекалено много всичко. Просто се опитвам да се концентрирам върху това, което ми предстои“, завършва Григор.

Ощр от категория Тенис