Намери ни
To Top

Бербо: Искам още веднъж да помириша терена в Англия

Да помирише още веднъж терена в Англия, това си пожела двукратният шампион във Висшата лига с Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов. Талантът от Благоевград в момента е свободен агент, след като през лятото приключи договорът му с гръцкия ПАОК. Оттогава насам името на Димитър се свързва с редица отбори от цял свят, но той все още не е взел решение какво ще се случи с кариерата му.

Припомняме ви, че през август, в интервю за Sportal.


bg, мениджърът на Бербо – Емил Данчев, заяви, че клиентът му има сили да изкара още поне една година на най-високо ниво. След броени дни – на 30 януари, игралият за още за Байер (Леверкузен), Тотнъм, Фулъм и Монако нападател ще навърши 36, но въпреки това вярва, че има какво още да даде на най-великата игра.

“Много трудно е да кажa “край”. Все едно да си влюбен в някого 16 години и в един момент просто да спреш да го обичаш. Никой не прави това”, категоричен е бившият голмайстор на Премиършип, който признава, че дори и да съществува възможност, няма как да премине в редиците на “кръвния” враг Ливърпул: “Може би няма да се впиша в стила на мениджъра Юрген Клоп, но дори и да можех, няма как да заиграя на “Анфийлд”. Все пак аз дълго време носих фланелката на Манчестър Юнайтед.”

Реализиралият 94 гола във Висшата лига нападател не изключва възможността да се насочи към Чемпиъншип, където да сложи екипа на Нюкасъл – отбора, в който дълги години игра неговият любим футболист Алън Шиърър. “Алън бе моят герой като малък. Дори се радвах като него, когато вкарвах. Всичко е възможно. Винаги съм бил щастлив да играя. Имам огромното желание да помириша още веднъж терена в Англия. Имал съм своите възходи и падения като всеки един футболист. Когато загубиш, когато пропуснеш положение или дузпа, когато си контузен, това не те прави отделна част от отбора. Ти продължаваш да бъдеш част от него. Затова трябва да си щастлив дори и в такива мигове. Спортистите умираме два пъти – когато спрем да играем футбол и още веднъж след това”, признава Бербо.

Рекордьорът по голове с националната фланелка на България се върна към последните часове на август 2008, когато осъществи мечтан трансфер на стойност 30,75 млн. паунда от Тотнъм в Манчестър Юнайтед. “Мениджърът на “шпорите” по това време Хуанде Рамос пожела да говори с мен. Каза ми, че красивият футбол, практикуван по това време на “Уайт Харт Лейн”, ще си тръгне заедно с мен. Почувствах се странно, не знаех какво да му кажа – това бе огромен комплимент за мен. Но аз във всеки един момент искам да правя това – да играя красив футбол и да забавлявам с изявите си хората”, признава българинът, който никога не пропуска да отличи и партньорството, което бе формирал с ирландската легенда Роби Кийн: “Страхотен човек, тичаше като луд. Допълвахме се, защото той бягаше навсякъде, а аз го правех в главата си. Всеки от нас направи другия по-добър. След това пътят ни се раздели, но и двамата преминахме в по-големи отбори – Роби в Ливърпул, а аз – в Манчестър Юнайтед.”

“Аз съм интелигентен футболист. Винаги съм харесвал този тип играчи, които са способни да четат случващото се на терена и предвидят къде ще се озове топката. Дори и да си по-бавен от своя съперник, ако си достатъчно умен, ще си винаги на правилното място преди него. Затова се старая да бъда такъв футболист. Понякога играчът няма време за мислене, той направо действа. Най-красивите моменти в моята кариера обаче са дошли точно в такива ситуации. При гола ми със задна ножица срещу Ливърпул нямах време да мисля. Просто видях летящата топка и направих това, което можех. Обичам да гледам по-възрастни футболисти. Златан Ибрахимович и Гарет Бари са играчи на топ ниво, които, въпреки напредналата възраст, все още притежават невероятна класа. Много трудно е да играеш във Висшата лига на тази възраст, затова и двамата заслужават похвали. Моят начин на игра не се харесва на всеки, аз имам собствен стил, Златан – също. Мисля, че по това си приличаме”, завърши седемкратният носител на приза “Футболист на годината” у нас.

Ощр от категория Футбол