Намери ни
To Top

Заради Пайе изплуваха стари грехове на Бербо

Темата с отказа на Димитри Пайе да играе за Уест Хем в момента е доста гореща на Острова. Френската звезда на „чуковете“ показа, че е готов на всякакви стъпки, за да форсира свой трансфер, макар през февруари 2016 година да подписа нов 5-годишен договор.

Това накара сайтът football365.com да направи своеобразен списък на някои от най-големите футболни звезди, които по една или друга причина са отказвали да играят за отборите си.


Интересното е, че в този списък попада и родният нападател Димитър Бербатов, който през 2008 година прибегна до този ход, за да си осигури трансфер в Манчестър Юнайтед.

Ето и какво гласи и краткия коментар по повод благоевградчанина:

Димитър Бербатов

„Имахме играч в лицето на Бербатов, който отказа да играе в 2 мача за нас, а това имаше зловреден ефект върху съблекалнята.“ – Даниел Леви (президент на Тотнъм – б.р.), 2008 година

Горкият Даниел Леви, който поне веднъж преглътна загуба и позволи на Димитър Бербатов да напусне Тотнъм през 2008 година. Българинът се появи като резерва след почивката в първия мач за сезона срещу Мидълзбро, а това се оказа и последният му двубой за „шпорите“.
Леви прекара по-голямата част от лятото в искане да получи 30 милиона паунда от Манчестър Юнайтед за ценния си футболист, но сър Алекс Фъргюсън се оказа наистина притиснат едва когато Манчестър Сити – наскоро придобит от „Абу Даби Груп“ – също се намеси. Бербатов отлетя за Манчестър, за да договори условията си при Сити, след като те удовлетвориха мераците на Тотнъм за 34 милиона паунда. Фъргюсън – какъвто чаровен похитител си е – отмъкна българина още щом последният се появи, макар и Тотнъм да не бе дал разрешение на Юнайтед да води преговори с него.
„Шпорите“ накрая отстъпиха и позволиха на Бербатов да отиде на „Олд Трафорд“. Не е чудно, че Фъргюсън веднъж описа преговорите с Леви като „по-болезнени от подмяната на тазобедрената ми става“.

Със сигурност обаче Бербатов не е единственият с подобни провинения, както става ясно от по-нататъшния поглед върху листата:

Карлос Тевес

„Той отказа да се появи на терена. Това, което му казах, остава между мен, него и отбора, но наистина съм разочарован, понеже става дума за Карлос. Аз съм човекът, който решава смените.“ – Роберто Манчини, 2011

Случката се разви в мач от Шампионската лига между Манчестър Сити и Байерн, когато Тевес игнорира нареждането на Манчини и отказа да влезе като резерва за „гражданите“.
Самият аржентинец видя ситуацията по-различно – „Имаше объркване на пейката и вярвам, че моята позиция не беше докрай разбрана“ – но вредата беше нанесена. Тевес беше глобен с 500 хиляди паунда от клуба и бе отстранен от отбора, което пък се превърна в 4-месечна голф ваканция за него в Аржентина. Той се върна в отворените и приветстващи обятия на Манчини – по онова време Сити губеше битката за титлата с Манчестър Юнайтед – и се отчете с асистенция при победата над Челси през март.

Уилям Галас

„Преди първия мач от сезона срещу Манчестър Сити, когато само четирима бранители бяха на линия, а Джон Тери беше под въпрос заради контузия, той отказа да играе.“

Това, което отделя случая от останалите, е фактът, че не отделен човек отправи обвиненията срещу Галас, а цял куб. Челси трябваше да публикува официално изявление заради французина през лятото на 2006 година, в което уточни, че той е заплашил да си бележи автоголове, ако попадне сред титулярите.
„Той първоначално отказа да играе срещу Ливърпул в полуфинала за ФА Къп презминалия сезон в опит да си издейства по-добра оферта за договор“, добавиха от „сините“. Сега вече се знае, че тогава Галас е отказал да се присъедини към отбора в Лос Анджелис по време на предсезонната подготовка, макар преди това да е уговорил датите за завръщането си както всички други футболисти, участвали на Световното първенство.
Галас отхвърли твърденията, като изрази своите „шок“ и „изненада“, че тим, ръководен от Жозе Моуриньо, може да стигне до подобно ниво, за да очерни играч. Очевидно цялата ситуация нямаше нищо общо с това, че само дни по-късно Галас премина в Арсенал.

Пол Скоулс

„Не знам защо направих онова, което сторих през 2001 година, но то е нещо, за което дълбоко съжалявам. Не бях в страхотно настроение. Останах извън групата за мача срещу Ливърпул в предишния кръг и знаех, че отборът, който щеше да играе срещу Арсенал, щеше да общо взето съставен само от резерви.“ – Пол Скоулс, 2011 година

Докато Ван Хойдонк, Скилачи, Бербатов отказаха да играят за своите клубове, за да форсират трансферите си, а Сътън отхвърли шанс да играе за резервния тим на Англия, за да не нарани егото си, то легендата на Манчестър Юнайтед Пол Скоулс веднъж отказа да стъпи на терена, тъй като беше в лошо настроение. Юнайтед имаше предстоящ мач с Арсенал за Уортингтън Къп през 2001 година, но игра срещу Ливърпул във Висшата лига седмица по-рано. Скоулс записа само 13 минути в дербито, поради което знаеше, че съдбата му е решена: трябваше да играе до хлапетата за купата. Той отказа и бе глобен.
Стартовият състав на Юнайтед в онзи ден бе следният: Керъл, Роуч, О’Шей, Фил Невил, Чадуик, Джорджич, Стюърт, Уолуърк, Дейвис, Уебър, Йорк. Тимът загуби мача с 0:4.

Ощр от категория Анализ