sportove.net

Поискаха пълно отстраняване на Русия от спорта

Русия да бъде извадена от световния спорт и да й бъдат отнети всички домакинства на международни състезания – това поискаха шефове на 19 национални антидопингови организации. Решението бе взето на среща в Дъблин снощи.

Русия не трябва да участва в международни състезания и не трябва да домакинства на такива, което, според искането, ще помогне да спорта да преодолее мрачните времена, смятат 19-те антидопингови агенции, сред които са тези на САЩ, Германия и Франция.

През послединя месец Русия вече загуби няколко домакиства на големи състезания.


Това са стартовете от Световните купи по биатлон и по кънки бягане, предвидени за март тази година, както и Световните първенства по бобслей и скелетон.

Спортисти от поне 30 вида спорт са засегнати във втората част на доклада на Ричард Макларън, който разследва допинг скандала с Русия.

Предложено бе руски атлети, които са чисти, да се състезават като неутрални, докато бъдат направени реформи в управленското тяло на руския спорт.

Предложението за изваждане на Русия от световния спорт би засегнало и двете големи събития догодина – Зимните олимпийски игри в Пьончанг и Световното първенство по футбол.

Руският сайт “Спорт Експрес” открива съвпадения между страните, подписали документа, и тези, които поддържат икономическите санкции срещу руската федерация, в което съзират политически мотиви.

Вицепремиерът и бивш спортен министър Виталий Мутко заяви, че в момента руският спорт е един от най-чистите от допинг в света. Според него през 2016 година, откакто Британската антидопингова агенция тества руски спортисти, са докладвани 26 нарушения, 21 от които за спорния мелдоний и само 5 с други забранени субстанции.

Интересното е, че точно Британската агенция не е сред подписалите призива.

Със сигурност единствената организация, която може да налага наказания, е Международният олимпийски комитет, откъдето засега няма реакция по искането на 19-те антидопингови агенции.


Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.