Намери ни
To Top

От инвалидна количка до най-тежкото състезание за човек и машина – Дакар 2017

Преди девет години Джоуи Еванс претърпява ужасен инцидент, след който сяда в инвалидна количка с два счупени прешлена на гръбначния стълб. Времето, за което ще остане в инвалидния стол не е ясно, както и дали изобщо ще успее да се откъсне от него. Джоуи обаче знае, защото има още мечти, които смята да осъществи на всяка цена. Няколко месеца по-късно след усилена рехабилитация той прави първите си стъпки.


Една от мечтите му пък е да се качи на своя мотоциклет и да завърши рали Дакар. И Джоуи почти я е постигнал със своята КТМ машина, стартирайки под номер 132 на тазгодишното издание.

Джоуи е южноафриканец и е на крилете на щастието, виждайки тълпите от хора, които чакат състезателите да преминат през позволената за зрители зона. Ето какво разказва за първата си седмица на рали Дакар самият мотоциклетист.

„Единственият ми проблем бе лека болка в коляното, след като паднах по време на третия етап. Увредих кръстните връзки на коляното, но докторите ми дадоха обезболяващи и се справих с болката. През почивния ден наистина възстанових силите си и си направих хубаво, здравословно меню. Четвъртият ден бе най-труден и бе един от онези дни, които след като ги завършиш, се чувстваш невероятно горд със себе си“, сподели пилотът.

Джоуи най-вероятно стиска здраво зъби на трудните отсечки, които са огромно изпитание както за него, така и за машината, но се наслаждава на всеки момент от предизвикателството, пред което се изправи: „Имаше фенове в близост до пътя в продължение на около 50 километра. Аз бях впечатлен и съм много щастлив, че тези спомени се събират и в камерата на мотора ми. Това приключение наистина си заслужава“.

След приключването и на осмия етап на рали Дакар Джоуи се намира на 98-а позиция от общо 108 останали машини, но за него по-важното е, че все още е в състезанието.

Ощр от категория Спорт