Намери ни
To Top

Митичният „Маракана“ тъне в разруха

Добре дошли на една от най-великите световни футболни арени – стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро, сега жертва на бруталния преразход и бюрократичните игри. Тъжна гледка е „Маракана“ днес. Митичният стадион се оказа, че не е нужен никому и тъне в разруха. А само преди четири месеца на неговия терен Неймар вписа Бразилия със златни букви в историята на олимпийския спорт, а през 2014-а година тук се игра финалът на Световното първенство по футбол.


Странно е да се видят подобни кадри, но сега „Маракана“ е изоставен. Реконструкцията му е в застой, след като трите замесени компании бяха уличени в корупция и безогледно надписване на сметки за извършена работа. Властите в Рио де Жанейро и фирмата концесионер Maracana SA обвиняват организационния комитет на Рио 2016 и отказват да поемат управлението му, докато не бъдат извършени необходимите ремонти.

Над 7000 счупени седалки, събрани на купчина, ронеща се мазилка, зейнали дупки в таваните, бездомни котки и боклуци навсякъде – това представлява емблематичният стадион към днешна дата. Гледката кореспондира драматично с блясъка му по време на официалните церемонии по откриването и закриването на Летните олимпийски игри през миналата година.

„Маракана“ обикновено се използва за големи мачове от три от професионалните футболни клубове на Рио – Фламенго, Флуминензе и Вашку. Те обаче не можеха да играят там, докато течеше мащабната реконструкция на стадиона за Мондиал 2014 на стойност 500 млн. паунда.

„За футбола в Рио де Жанейро и за хората от града световното първенство по футбол е най-лошото нещо, което можеше да се случи. То остави стадиона затворен в продължение на три години, а след това той може да бъде отворен само на много висока цена. Последния път, когато Фламенго игра там, бе през октомври миналата година и клубът трябваше да плати за подмяна на тревата, тъй като тя беше изсъхнала и неподдържана.

В края на декември на „Маракана“ се състоя благотворителен мач в помощ на жертвите от самолетната катастрофа, при която загинаха почти всички футболиста на Чапекоензе. Обраслата трева беше подстригана точно преди този мач, но боклуците, оставени от феновете, които бяха на трибуните на 28 декември, все още не са изчистени.

Сега не е ясно кога „Маракана“ ще бъде в подходящо състояние, да са бъде домакин на футболни мачове отново. В договора с организационния комитет на Рио 2016 няма предвидени конкретни срокове за извършване на необходимите ремонтни дейности. А те трябва да станат факт преди митичният стадион да бъде поет отново от концесионера Maracana SA.

Стадион „Маракана“ е един от най-големите в света с капацитет от 78 838 зрители. Той бе изграден за домакинството на Бразилия на Световното първенство по футбол през 1950 година.

Ощр от категория Футбол