Намери ни
To Top

Иранката, която ще играе волейбол с хиджаб у нас

Един трансфер в женското ни волейболно първенство прикова вниманието на световните медии. ЙЕБ (Шумен) привлече иранската националка Маедех Борхани Есфахани. Тя става и първата спортистка от своята страна, която ще практикува професионален спорт зад граница.

Историческата сделка стана факт в първите дни на новата година- 29-годишната Маедех вече е в Шумен и тренира заедно с новите си съотборнички.


Тя пристига от иранския отбор „Сармайех Банк“ и не крие, че решението да поеме към България е било доста трудно.

„За мен е удоволствие да имам договор с тима от Шумен. До трансфера ми се стигна, след като осъществихме контакт с мениджъра. Мисля, че момичетата са много млади и имат добро бъдеще“, твърди Есфахани.

Тя играе на поста диагонал на разпределителя. Висока е 183 сантиметра и тренира волейбол от 16-годишна. Мюсюлманка е и сама е взела решение да играе с традиционната забрадка – хиджаб. „Идеята е моя, защото имам вяра в исляма и обичам религията, а това е традиция“.

2111269916.jpg
Снимка: bTV
Маедех не само е националка на Иран, но и е член на олимпийския комитет в родината си. Затова и очакванията към нея са големи. „Надявам се, че това ще отвори вратите и за други спортисти, защото всички ирански състезателки могат да се докажат и да накарат сънародниците ни да се гордеят“.

2111269915.jpg
Снимка: bTV
Волейболистката е у нас само от няколко дни, но е категорична, че България й харесва. „Много хубава страна. Надявам се да прекарам добре тук и да създам история“.

Трансферната сума за Маедех е тайна, но тя е в полезрението на тима от три години. С привличането й ЙЕБ Шумен повдига завесата между иранския и световния спорт. „Не беше лесно – водихме преговори и с волейболната федерация, и с министерство на спорта на Иран, за да получим разрешение. Разбира се, всичко се случи по техните правила и закони“, обяснява мениджърът Мехмед Башаран, който е и посредник по сделката.

От есента в Шумен играе и състезателка от Роанда. С попълненията от чужбина амбициите са за триумф в шампионата още този сезон.

btvnovinite.bg

Ощр от категория Волейбол