sportove.net

Григор създава проблеми на Федерер

Григор Димитров е част от топ 100 почти седем години, но днес за първи път се събуди по-напред в ранглистата от Роджър Федерер. Титлата на българина в Бризбън, която дойде след три победи над тенисисти от топ 10, го изкачиха с две места до 15-ото място в световната ранглиста, а Федерер се озова 17-и.

Това е от голямо значение, тъй като тази ранглиста ще бъде взета предвид при определянето на поставените на Откритото първенство на Австралия. Това означава, че швейцарецът ще трябва да се изправи срещу някой от първите 16 още в третия кръг.


Тенис Австралия се съобразява с ранглистите на ATP и WTA за разлика от “Уимбълдън” и прави промени при поставените. Малко е вероятно точно сега да промени политиката си, пишат медиите в Австралия.

“Колкото по-високо си поставен, толкова по-добри са ти шансовете”, коментира Григор преди да отлети за Мелбърн. – Трябва да запазваш мястото си в ранглистата и да се представяш постоянно. Завръщането в топ 15 ми дава много увереност, че мястото ми е там.”

В АTP вече са обсъждали дали може Федерер да получи запазено място в ранглистата поради контузиите си през миналия сезон и това да се отрази на поставянето му в Австралия. Според правилника на Асоциацията на професионалните тенисисти подобно място не може да бъде използвано при определянето на поставените тенисисти.

Говорител на ATP заяви, че ако играч пропусне шест месеца от годината, той има право на класиране, което е средното от мястото, което е заемал през първите 13 седмици на периода, който е пропуснал. Ако Федерер получи това, трябва да бъде между трето и седмо място в света.
Григор няма такива проблеми, след като победи над Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори му донесоха първа титла от 2014 г. “Мисля, че съм си я изработил, минавайки през всички изпитания, и това е приятна награда”, заяви хасковлията.

“Така наречените традиционни играчи започват да намаляват темпото. Всички виждаме това и не може да го пренебрегнем”, допълни Димитров. Очевидно е, че най-успешните играчи през последните години Роджър Федерер и Рафаел Надал показват признаци на умора.

За добавка към ролята на Григор в поставянето на Федерер българинът от известно време има договор с мениджърската агенция, основана от Роджър и неговия агент Тони Годсик. Попитан дали сега агентите му ще имат повече работа, той отговори: “Сигурен съм, че ще говорим в следващите дни и ще видим какво се случва”.

В Мелбърн всички ще подходят с респект към 25-годишния Димитров, който очевидно се намира във великолепна форма. “Уверен съм относно представянето ми на Откритото първенство на Австралия при мачове в три от пет сета. Трябва да бъда свеж в мисленето си и още по-свеж физически. Втората седмица е достижима”, е мнението на най-добрия български тенисист.


Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.