sportove.net

Международната атлетическа асоциация отказа да анулира рекордите

Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) отказа да заличи всички поставените до момента световни рекорди.

„Ако всички световни постижения бъдат анулирани, това ще се отрази и на онези атлети, които не са взимали допинг. Те не само ще загубят мястото си в историята на леката атлетика, но и върху тях ще легне сянката на съмнението, че не са постигнали по честен начин успехите си”, подчертават от международната организация.


Така великото постижение на Стефка Костадинова от 30 август 1987 година на световното първенство в Рим – 209 сантиметра, остава в историята. До днес, вече почти 30 години, рекордът на примата на българската атлетика не може да бъде подобрен.

В първите дни на новата година президентът на Асоциацията на спортните журналисти Джани Мерло поиска всички световни рекорди да бъдат анулирани заради случаите с хванати спортисти с допинг.

От IAAF са категорични, че няма как да се стигне до подобна драстична стъпка, но се отнасят с разбиране към проблема.

„Наясно сме, че преди години може да е имало атлети, които не са постигнали своите рекорди по легитимен начин, но не бива да се наказват атлети, които никога не са употребявали допинг и са постигнали успехите си с усилен труд и много отдаденост”, съобщиха от IAAF в писмо до Асоциацията на спортните журналисти.


Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.