Намери ни
To Top

Треньорът на Димитров: Много съм щастлив от начина, по който играе Григор

Дани Валверду, личен треньор на най-добрия български тенисист Григор Димитров, смята, че хасковлията е близо до най-добрата си форма. Димитров вчера спечели петата титла в кариерата си на турнира в Бризбън, като по пътя към трофея елиминира трима играчи от Топ 10, а на финала се справи за първи път и с японеца Кей Нишикори, пети в света, с 6:2, 2:6, 6:3. Вследствие на успеха 25-годишният хасковлия от днес се изкачи на 15-ото място в класацията на АТP и записа най-добро класиране от края на юни 2015 година.

„Нормално фокусът никога не се поставя на първата седмица от сезона, макар че желанието ни е да бъдем готови за всеки турнир и да се представяме добре.


Приоритетът в предсезонната подготовка е да се създаде добър план за цялата година. Само плюс е, че той игра добре още в Бризбън“, коментира Валверду.

„Подготовката премина добре, работихме здраво. Тази титла носи допълнителна увереност, защото виждаш, че часовете усилена работа на корта дават резултат. Психологически също е позитивно, защото намалява съмненията дали си се подготвил добре, или не. В днешно време тренировките са много тежки. Всеки се стреми да се подобрява в предсезонната подготовка както физически, така и тактически“, заяви още той.

В първата седмица от сезона Димитров показа, че се намира в отлично физическо състояние. „Григор е близо до най-добрата си форма, но най-важното нещо е да я запазим. В този момент той се чувства добре физически, но все още можем да подобрим някои неща. Много съм щастлив от начина, по който той играе, както и от това как се бори от първата до последната точка във всеки мач. За мен в срещата с Раонич на полуфиналите той показа колко е прогресирал, откакто сме заедно“, продължи Валверду.

Специалистът смята, че Димитров има още по-голям потенциал. „Намираме се в първата фаза на съвместната ни работа. Трудно се създават навици в играчите за 3-4 месеца. За да се постигне това, трябват поне 8-10-12 месеца правилна работа. Най-важното е точната нагласа във важните мачове. Димитров е играл важни мачове, но аз искам да го виждам по-често на полуфинали и финали. Там може да се види дали тези необходими навици вече са изградени“, каза още Валверду.

Ощр от категория Тенис